fbpx
Foto: Pixabay

NEMATE NOVAC ZA PLAĆANJE REŽIJA? Za ovu staru novčanicu možete dobiti čak 300 eura

Autor: Dnevno.hr

Slovenija je u Europsku monetarnu uniju ušla 2007. zamijenivši svoju prvu nacionalnu valutu tolar eurom, a sada neke stare novčanice iz vremena monetarne suverenosti dosežu značajnu vrijednost na numizmatičkom tržištu, piše N1.

“Za dobro očuvanu novčanicu od 10.000 tolara, tiskanu prvi put 1995., može se dobiti oko 300 eura”, rekao je za N1 Sloveniju predsjednik slovenskog numizmatičkog društva Urban Mate.

Prilikom zamjene tolara u eure za tu novčanicu na kojoj se nalazi lice pisca Ivana Cankara dobivalo se 41,6 eura.


Slovenija je u jesen 1991., nakon što je ukinula korištenje starog jugoslavenog dinara, u opticaj bila pustila tzv. “vrijednosne bonove” koji su se koristili manje od godine dana. Stručnjaci s numizmatičkog tržišta kažu kako se za neke dobro očuvane primjerke danas mogu dobiti iznosi koji desetak puta prelaze stvarnu vrijednost iz vremena kad su se koristili.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.