Foto: Ranko Suvar / CROPIX

NEMA ‘ZAOKRUŽIVANJA’ I MULJANJA S CIJENAMA! Evo kako će se nadzirati trgovci, spominju se i crne liste: ‘Tri su stavke koje treba poštovati’

Autor: Dnevno.hr

Cijene goriva, kao i drugi proizvodi i usluge, uskoro će se morati iskazivati u kunama i u eurima, a sve će to pratiti tajni kupci koji u akciju kreću od 16. kolovoza. Oni će do kraja sljedeće godine provjeravat jesu li cijene preračunate prema zadanom tečaju ili je netko malo zaokružio na štetu kupaca.

“Prvo što će se provjeravati jest dvojno iskazivanje cijene koje nam je obavezno od 5. rujna. Druga bitna stvar će biti zaokruživanje cijena. Npr. ako jedan proizvod stoji 13 kuna, ali ga trgovac zaokruži na dva eura, što ne bi smio.

Treća će stavka biti provjeravanje poštuju li trgovci koji su se prijavili za Etički kodeks za zamjenu kune eurom, pridržavaju li se tog kodeksa”, rekla Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača za Dnevnik.hr.

Tečaj je zadan i poznat. Bit će fiksna konverzija po matematičkom obračunu tako da će se i konverzija morati vidjeti na konačnom računu koji će bit vidljiv samom potrošaču”, pojasnila je istaknuvši kako se za one trgovce koji to ne budu radili kako treba razmišlja o “crnim listama”.

“Svakako će biti pohvaljeni oni koji se prijave i koji se u konačnici budu pridržavali tog Etičkog kodeksa”, zaključila je Popović Filipović.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.