Foto: Unsplash

Nema nikakvih kvalifikacija, a u pet sati zaradi 290 eura: ‘Strašno je da toliko dobije netko bez iskustva’

Autor: Ivana Jurišić

Hrvatski sabor je ovog tjedna većinom glasova izmijenio devet poreznih zakona koji stupaju na snagu 1. siječnja iduće godine. Uz ukidanje prireza, smanjenje poreza na dohodak, povećanje praga za primjenu više stope poreza na dohodak i povećanje osobnog odbitka, novost su i promjene koje se odnose na napojnice.

Prema novom, napojnice će se moći ostavljati i putem kartica. Pritom će neoporezivi iznos biti utvrđen na 3.360 eura godišnje po osobi, dok će se iznos napojnice iznad neoporezivog dijela oporezivati po stopi od 20 posto.


Kako će to funkcionirati u praksi vidjeti ćemo sljedeće godine, a u međuvremenu nam kao putokaz mogu poslužiti neke zemlje u kojima su napojnice već odavno postale način života.

Ni u dućan ne možete ući

Tako u SAD-u više ni u dućan ne možete uči, a da vas na izlasku prodavač na blagajni ne pita za napojnicu. Što se tiče konobara, TikTok je pun videa u kojem konobari i konobarice broje novac koji su zaradili na kraju smjene. Brojke su takve da se prosječnom Hrvatu zavrti u glavi.

Jedna od njih je i Ashley iz Wisconsina koja je u videu pokazala koliko je uspjela zaraditi u napojnicama u pet sati rada u jednom restoranu u petak navečer.

Na videu vidimo Ashely kako broji novac na stolu da bi na kraju svoju publiku izvijestila da je samo od napojnica u jednu večer zaradila 308 američkih dolara, odnosno 291 eura.

@ashleyyncase not bad for 5 hours #waitress #waitresslife #waitresstok #countmytipswithme #counttipswithme ♬ Money – Cardi B

“Ok, ti u pet sati zaradiš više nego ja s poslom s punim radnim vremenom”, “Strašno da toliko zarađuje konobarica bez iskustva”, “Više nego što ja zaradim u tjedan dana”, bili su neki od komentara.

Ipak, ne zarađuju svi kao Ashley. Cloey je sa svojim obožavateljima na TikToku podijelila kako je za 18 sati rada zaradila 316 američkih dolara, dok je Jessica za dan rada u kafiću, gdje je doslovno ljudima samo pružala šalicu kave preko šanka u napojnicama zaradila 45 dolara.
@cloeylanee FIRST TIP COUNT YALL #server #servertiktok #servertok #serviceindustry #tips #countingtips #tipcount #pink #amazon #restaurant ♬ original sound – CLOEY ✨

Konobari objašnjavaju kako je nepristojno otići iz restorana i ne platiti napojnicu jer onda oni iz svog džepa moraju dati novac za druge djelatnike u restoranu koji nisu u direktnom kontaktu s gostima.

Napojnicu plaća iz vlastitog džepa

U jednom TikTok videu konobarica objašnjava da mora platiti napojnicu od 3 do 5 posto peračima suđa, bez obzira na to dobila ona napojnicu ili ne.

“Ako je vaš račun 100 dolara, a vi mi ne date napojnicu, ja moram njima dati pet dolara iz vlastitog džepa”, kaže.

“Meni se čini kao da je to nezakonito”, komentira autor TikToka. “Zašto bi konobarica morala platiti iz vlastitog džepa, to bi trebao platiti vlasnik”, govori u svom komentaru.
@grahamstephan This Tipping Practice Should Be ILLEGAL #tippingculture #waiters #foodindustry ♬ original sound – Graham Stephan

Što se tiče Hrvatske, u našoj zemlji konobari uvijek mogu računati na zagarantiranu minimalnu plaću koja od siječnja slijedeće godine raste na 654 eura, što će biti rekordno povećanje minimalne plaće u Hrvatskoj još od 2008. godine.

Puni se državni proračun

Iako Hrvati u pravilu ne ostavljaju velikodušne napojnice, već uglavnom zaokruže račun na prvu veću brojku, sve više konobara koji rade na Jadranu kažu kako se oslanjaju na napojnice kako bi podebljali plaću.

Hrvatskoj obitelji uspjelo nemoguće: Žive bez minusa, kredita i duga, otkrivaju u čemu je tajna

Jedan od njih je i Stipe iz Zadra koji radi u jednom poznatom zadarskom restoranu, a koji nam je rekao kako u sezoni zna zaraditi i još jednu plaću od napojnica.

“Uglavnom su to stranci koji ostavljaju napojnice, naši će teško zagrabiti u džep. Najviše volimo kad u restoran dođu Amerikanci, onda se svi bore tko će služiti njihov stol. Znaju ostaviti i 100 dolara ako je usluga bila dobra”, kaže.

U ovom trenutku teško je procijeniti kako će novi zakon utjecati na ponašanje građane. Jedno je sigurno. Razloga za veselje ima državni proračun koji je pronašao još jednu kravu koju će musti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.