Foto: Darko Tomas / CROPIX

Nema krize u javnom i državnom sektoru: Stižu veće božićnice, uskrsnica, ali i plaća

Autor: Dnevno.hr

Sindikati javnih i državnih službi prihvatili su u utorak Vladinu ponudu o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), čime će osnovica u tom sektoru već od listopada porasti za pet posto, a dogovoreni su i veći iznosi božićnice i uskrsnica.

Deset od jedanaest reprezentativnih sindikata javnih službi te Sindikat policije Hrvatske ispred državnih službi, prihvatili su ponudu Vlade i pristupit će potpisivanju dodatka III. TKU-a.

Konkretnije, tako su novim dodatkom sindikati s Vladom Andreja Plenkovića dogovorili rast osnovice za pet posto u javnim i državnim službama. Ugovoren je povećan iznos božićnice, koja će sada iznositi 300 eura, a po prvi put u Kolektivni ugovor ušla je i uskrsnica u iznosu od 100 eura.

Pada lišće, raste plaća

Vlada je svoju konačnu ponudu sindikatima predstavila prošlog petka. Ponudu su prihvatili svi sindikati koji su sudjelovali u pregovorima, osim Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, no njegovo odbijanje neće utjecati na potpisivanje dodatka TKU-a.

“Već na plaći za listopad vidjet će se povišenje osnovice za pet posto”, istaknuo je predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić potvrdivši da su kao najveći sindikat državnih službi prihvatili ponudu.

No, dogovor sa sindikatima postignut je zapravo na obećanju da će pravi rast plaća ići kroz novu kroz novu Uredbu o koeficijentima, koja bi trebala na snagu stupiti najkasnije do 1. ožujka sljedeće godine.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Jagić je najavio da će se nastaviti razgovori o rastu terenskog dodatka i dnevnica za policijske službenike, a osjetno povećanje plaća u državnim službama očekuje kroz novi Zakon o plaćama i uredbu o koeficijentima.
Još tijekom pregovora o novom dodatku TKU sindikati državnih službi najavili da im je pravi priritet novi Zakon o plaćama i uredba o koeficijentima. Od Vlade su dobili jamstva da će se najavljenim povećanjem koeficijenata kroz Zakon o plaćama ispraviti nepravde i izjednačiti koeficijenate s onima u javnim službama.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak istaknuo je da su, uz povećanje osnovice, božićnice i uskrsnicu, izborili i da regres postane sastavni dio kolektivnog ugovora.

Ako do ožujka ne bude novih koeficijenata, ide se u nove pregovore u osnovici.
U kolektivni ugovor ušao je i dogovor između Vlade i sindikata da se, ako nova uredba o koeficijentima ne bude donesena do 1. ožujka iduće godine, otvore novi pregovori o osnovici.

Ponudu je prihvatio i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, izvijestili su u priopćenju i poručili kako očekuju da ih Vlada u što kraćem roku upozna s novim sustavom koeficijenata u znanosti i visokom obrazovanju.

Nadrealni prizori iz Sabora, Plenković digao ruke ko’ Mišo Kovač i bacio HDZ-ovce u trans

“Nužan je rast koeficijenata svih radnih mjesta u sustavu, pri čemu ćemo poseban naglasak staviti na rast plaća mladih, a nećemo dopustiti ni daljnje zanemarivanje najiskusnijih u sustavu, od kojih se očekuje da implementiraju brojne reforme”, poručio je glavni tajnik sindikata Matija Kroflin.

Dio sindikata proveo je referendumsko izjašnjavanje članova, a u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama 61 posto prihvatilo je ponudu Vlade, potvrdila je Hini predsjednica sindikata Nada Lovrić.

Referendumu, koji je trajao do 11 sati u utorak, pristupilo je 7768 članova sindikata, a za prihvaćanje ponude prevagnula je najava da bi novom uredbom o koeficijentima nastavnicima trebale rasti plaće za oko 12 posto, istaknula je Lovrić.

Ponudu je prihvatilo i 82 posto članova koji su se odazvali na referendumsko izjašnjavanje u Sindikatu zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, kaže predsjednica sindikata Jadranka Dimić.

No, ponuda Vlade nije bila dovoljno primamljiva članovima sindikata Preporod. Od 7251 člana, njih 64 posto nije prihvatilo ponudu, pa Školski sindikat Preporod neće potpisati dodatak III. TKU-a, izvijestili su u utorak u priopćenju.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.