fbpx

Zakon pun rupa: Što ako cijene nekretnina padnu, a porezna osnovica ostane ista 5 godina?

Autor: D.G.

Procjena fiskalne vrijednosti nekretnina čije bi se vlasništvo od iduće godine prema Linićevom planu opteretilo novim porezom od 1,5 posto, radit će se svakih pet godina. Što će biti ako cijene na tržištu značajno padnu, a zadrži se ista porezna osnovica pet godina, što se predlaže novim zakonom, pita se Dubravko Ranilović, predsjednik strukovnog udruženje za poslovanje s nekretninama pri HGK.

Hoće li i koliko novi porez na nekretnine, bude li uveden od travnja iduće godine, oboriti cijene nekretnina? Pitanje se otvara zbog brojnih praznih i neprodanih stanova na tržištu, a zanimljivo je u kontekstu određivanja osnovice za porez. Naime, procjena fiskalne vrijednosti nekretnina čije bi se vlasništvo od iduće godine prema Linićevom planu opteretilo novim porezom od 1,5 posto, radit će se svakih pet godina. Prvi put 2013., a sljedeći tek 2018. godine. Pravilo da se pet godina plaća isti porez, i to neovisno o kretanjima na tržištu nekretnina, može biti rupa u zakonu, posebice jer je iznimka predviđena samo na zahtjev lokalne uprave, i to nakon tri godine. Što će biti ako cijene na tržištu značajno padnu, a zadrži se ista porezna osnovica pet godina, što se predlaže novim zakonom, bitno je pitanje, potvrdio je Dubravko Ranilović, predsjednik strukovnog udruženje za poslovanje s nekretninama pri HGK. Isti je upit još prošli tjedan portal Dnevno.hr postavio Poreznoj upravi, no odgovor nije dobiven ni do današnjeg dana. Za usporedbu, procjene cijena nekretnina u SAD-u se radi svake godine.

>>> Srb: Porez na nekretnine uvodi se da bi one bile dostupnije strancima kada uđemo u EU

Dugoročne posljedice na tržište


– Problem je što se kvantificiraju samo fiskalni učinci, a potrebno je sagledati i dugoročne posljedice te utjecaj takvog poreza na tržište nekretnina, posebice jer postoje prazne i neiskorištene nekretnine. HGK će napraviti projekcije o komercijalizaciji nekretnina i kako se taj porez može odraziti na tržište nekretnina, ali prijedlog zakona još nemamo – rekao je, ocijenivši da je moguće da će cijene nekim nekretninama porasti, a to su primarno one koje uvijek imaju najmoprimce. Ranilović smatra da je moguće i da stavljanje u komercijalnu upotrebu dovede do velikog spuštanja cijena najma.

>>> Otkrijte nalazite li se među onima koji porez na nekretnine neće morati plaćati

– Najam ni danas nije isplativ, te tek dva do tri posto iznosi povrat od nekretnini koja se iznajmljuje u Zagrebu – navodi on. Za komercijalne nekretnine koje će biti tržišno interesantne, cijene neće tako pasti, pošto će ljudi više tražiti nekretnine koje će se moći staviti u najam. Problem je, pak, moguć kod onih koji nemaju veliku potražnju, posebno u ruralnim krajevima i manjim gradovima. Čini se da slijedi polarizacija cijena između nekretnina koje se mogu i ne mogu komercijalizirati

No, ostaje pitanje kako će reagirati investitori i developeri u segmentu neprodanih stanova. Hoće li smanjiti cijene do razine na kojoj će se prodati? I kakva će biti kupovna moć? Krenule su spekulacije da bi tržište moglo uzdrmati veći broj nekretnina ako bi ušao na tržište sa znatnije nižim cijenama, a s ciljem da se izbjegne primjena pune porezne stope, piše Poslovni dnevnik.

>>> Tajna Linićevog poreza na nekretnine: Kako s guske očerupati što više perja uz što manje gakanja
Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.