VIDEO: Početak kraja ispisan na ulicama Ordosa – najvećeg kineskog ‘grada duhova’

Autor: G.R.

Trg Džingis-kana dupke je ispunjen stambenim i poslovnim zgradama, a ovim građevinama zajedničko je to što nigdje ni na vidiku nema ljudi. Svega dva ili tri čovjeka žive na ovom neizmjerno velikom, ambijentalnom prostoru. Jer ovo je Ordos, mjesto koje mnogi nazivaju najvećim od svih gradova-duhova moderne Kine.

U središtu kineske pokrajine Mongolije stoji grad potpuno prazan. Ordos – grad duhova ili, kako neki ekonomski analitičari smatraju, prvi jasni pokazatelj početka kraja procvjetale kineske gradnje.

>>> Pišu se scenariji o ‘udaru što će se osjetiti u svakom kutku svijeta’

Ogromni spomenik Džingis-kana predsjeda istoimenim trgom u Novom Ordosu, gdje pločnici zjape prazni, blijedeći u snježnu izmaglicu nedjeljnog jutra. Dva golema stepska konja, propeta na zadnjim nogama i od velikog su kana učinili patuljka. Trg velikog mongolskog osvajača dupke je napunjen stambenim i poslovnim prostorima, a ovim monumentalnim građevinama zajedničko je to što nigdje ni na vidiku nema ljudi. Svega dva ili tri čovjeka žive na ovom neizmjerno velikom, ambijentalnom prostoru. Jer ovo je Ordos, mjesto koje mnogi nazivaju najvećim od svih gradova-duhova moderne Kine.

Većina zgrada u novom dijelu grada nenaseljena je ili nedovršena. Goropadni blokovi apartmana puni su neprodanih i praznih stanova. Želite li posjetiti grad gdje je gigantski građevinski mjehurić ponosne Kine već prsnuo, onda je Ordos pravo mjesto za vas.

Ordos je cvjetao i sjajio, a onda su vlastodršci poželjeli imati još

Priča se zakotrljala prije nekih 20-ak godina s početkom velike mongolske groznice ugljena. Privatne rudarske kompanije slile su se u unutrašnjost mongolske stepe, bušeći krajolik gigantskim rupama i podzemnim tunelima. Lokalno stanovništvo poodavno se preko noći obogatilo, rasprodavši svoju zemlju rudarima. Posao je u to vrijeme cvjetao. Karavane kamiona dupke punih ugljenom neprestano su okupirale tamošnje ceste. A stari je grad Ordos cvjetao i sjajio kako je novac pristizao. Na vrhuncu je i općina odlučila razmišljati globalno.




Plan je bio izgraditi veliki novi grad u kojemu će živjeti stotine tisuća ljudi, a čije će središte postati trg najvećeg među Mongolima Džingis-kana. Deset godina kasnije novi dio grada Ordosa zjapi potpuno prazan, javlja BBC.

I upravo je Ordos najspektakularniji primjer novog kineskog fenomena – neprodanih stanova, praznih poslovnih prostora te napuštenih trgovina.

Ekstravaganca nekretnina koja je šokirala svijet, odnosno kineski građevinski ‘boom’ na ovome je mjestu doživio svoje najveći poraz, a mnogi smatraju kako je Ordos samo početak.




Ekonomisti Zapada strahuju od katastrofe, ekonomisti Kine uzdaju se u tehnokrate

Financijski stručnjaci Zapada koji strahuju od prsnuća kineskog mjehurića nekretnina, ističu kako je kineska ekonomija ovisnija o izgradnji novih stambenih i poslovnih prostora negoli je to bio slučaj sa SAD-om prije sloma 2007. godine.

U očima kritike kineski se ‘boom’ nekretnina polako, ali sigurno pretvara u katastrofu čije će posljedice osjetiti čitav svijet.

Vlasti u Pekingu svjesne upozorenja poduzele su određene mjere kako bi obuzdale špekulantsko kupovanje mnogostrukih apartmana u protekle dvije godine. Pa ipak, kineski ekonomski stručnjaci ne doimlju se ni upola toliko zabrinuti kao njihovi zapadnjački kolege. Oni su, naime, još uvijek uvjereni kako će tehnokrati u Pekingu, koji su Kinu uspješno vodili kroz posljednjih 30-ak godina ekonomskog rasta, uskoro pronaći rješenje i balans između potražnje i prodaje na tržištu nekretnina.

Autor:G.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.