Stanovi u Hrvatskoj skuplji od onih u turistički najprivlačnijoj zemlji na svijetu. Zašto?

Autor: D.G.

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u četiri godine pale su toliko koliko su se u prezaduženim zemljama eurozone strmoglavile tijekom samo jedne godine.

Stanovi na hrvatskoj obali i u Zagrebu danas su osjetno skuplji nego na španjolskoj obali i Madridu, piše Novi list.

Još u prvom tromjesečju ove godine tražene cijene stambenog prostora, starog do dvije godine, u turistički najprivlačnijoj zemlji na svijetu pale su na prosječnih 1.672 eura po četvornom metru, prema podacima španjolske vlade. Na hrvatskoj obali i u Zagrebu tražene cijene svih stanova , starih i novih, iznosile su prosječnih 1.700 eura, prema podacima hrvatskog Centra nekretnina.

Međutim, piše list, u Španjolskoj je ove godine uslijedio novi pad cijena. Stanovi su pojeftinili za 12,5 posto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, prema podacima specijaliziranog portala Global Property Guide, što znači da stan u toj zemlji prosječno stoji od 1.500 do 1.600 eura po kvadratu.

List piše kako je opće mišljenje da su cijene nekretnina u Hrvatskoj previsoke, jer su se u desetak godina više nego udvostručile, a samo u 2007. godini skočile su otprilike za petinu. Od početka krize 2008., doduše, stanovi u Zagrebu i na Jadranu pojeftinili su za 10 do 15 posto. “Mnogima se to čini premalo: cijene nekretnina u Hrvatskoj u četiri godine pale su toliko koliko su se u prezaduženim zemljama eurozone strmoglavile tijekom samo jedne godine”, piše list. U tekstu se zaključuje kako je znak previsokih cijena u Hrvatskoj činjenica da se oni ne prodaju. Na tržištu se nudi, prema procjenama, najmanje 10 tisuća novih stanova koje su građevinari gradili uoči krize. Zašto su cijene unatoč tome ostale visoke?

– Glavni razlog su banke u Hrvatskoj, koje nisu spremne očistiti svoje bilance od loših kredita – odgovara za Novi list dr.sc. Maruška Vizek, koja kaže kako bi bilo logično očekivati da banke počnu ulaziti u ovrhe stanova, za koje su krediti nenaplativi.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.