fbpx

Sređene zemljišne knjige ima samo 1,8 posto teritorija Hrvatske

Autor: D.G.

Od 1991. do danas uspjelo se potpuno ili djelomično obraditi samo oko pet posto teritorija zemlje. Ovim tempom, za očekivati je da ćemo zemljišne knjige završiti negdje u 27. stoljeću.

Zastarjele i nesređene zemljišne knjige jedan su od važnijih razloga za odustajanja investitora od ulaganja u našu zemlju, smatraju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Naime, na konferenciji koja je u utorak u Zagrebu okupila vodeće HUP-ovce iz sektora geodezije, rečeno je da u Hrvatskoj samo 1,8 posto teritorija ima odgovarajuće zemljišno knjiženje.

– Mi smo od 1991. do danas uspjeli, potpuno ili djelomično, obraditi samo oko pet posto teritorija zemlje. Ako nastavimo ovim tempom, za očekivati je da ćemo zemljišne knjige završiti negdje u 27. stoljeću, sarkastičan je bio Robert Paj, predsjednik Udruga geodetsko-geoinformatičke struke HUP-a.

Branko Kleković, predsjednik Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije ponovio je da se hrvatski zemljišni registi uglavnom zasnivaju na izmjerama i podacima iz 19. stoljeća, a da je u međuvremenu bilo velikih promjena. Paj kaže da provedena digitalizacija nije riješila glavni problem – neusklađenost zemljišnih knjiga sa stvarnim stanjem, jer su u digitalni oblik preneseni podaci koji ne oslikavaju situaciju na terenu.


– Ja sam danas s interneta izvukao svoju katastarsku česticu na kojoj je knjižena gospođa XY iz 1891. godine. Ta gospođa vrlo vjerojatno više nije živa, a s ovim zemljištem je jako teško gospodariti dok se temelji na podacima iz 1891., rekao je Paj. Dodaje da je u sređivanje zemljišnih evidencija u posljednjih dvadeset godina uloženo svega 550 milijuna kuna ili jedna lipa po kvadratnom metru. Geodeti procjenjuju da bi toliko trebalo uložiti godišnje da bi se posao završio za 10-ak godina, prenosi Poslovni dnevnik.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.