fbpx

Od poreza na imovinu neće nas spasiti ni nesređeni katastar

Autor: D.G.

U najvećem dijelu zemalja koje su uvele porez na nekretnine, a pogotovo u zemljama u okruženju koje su se odlučile na taj potez, zemljišne knjige su 'vjerojatno bile u gorem stanju' nego što su sada u Hrvatskoj.

Saša Drezgić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci je u HTV-ovoj emisiji Paralele izjavio kako je ‘uvijek vrijeme za reforme’ poreznog sustava i da nesređene zemljišne knjige nisu zapreka uvođenju poreza na imovinu.

Odgovarajući na pitanje je li porez na imovinu moguće uvesti sve dok i zadnja koliba ne bude uredno upisana u zemljišne knjige, Drezgić je odgovorio “naravno” i naglasio da su u najvećem dijelu zemalja koje su uvele porez na nekretnine, a pogotovo u zemljama u okruženju koje su se odlučile na taj potez, zemljišne knjige “vjerojatno bile u gorem stanju” nego što su sada u Hrvatskoj.

Objasnio je kako su se u tim zemljama prihodi s vremenom povećavali kako su zemljišne knjige bile sve sređenije i sređenije.


Drezgić smatra da bi porez na imovinu trebao imati dva oblika, jedan kojim bi se oporezivala neto imovina, odnosno neto bogatstvo, dok bi se drugi odnosio na nekretnine.

Tako bi se njime obuhvatili svi dijelovi imovine, odnosno nekretnine i osobna imovina, koja se može podijeliti na opipljivu, koja uključuje automobile, opremu, strojeve i namještaj, i neopipljivu, kao što su vrijednosni papiri.

Drezgić ističe da se reforma “mora gledati u širem smislu” i kako bi trebalo oporezovati imovinu, a oporezivanje kapitalne dobiti razmotriti kako se ne bi stvorila prevelika presija.

Naglasio je i da je uvođenje poreza na imovinu “izuzetno složeno” jer treba jasno definirati tko će biti obveznici, kakva će biti izuzeća i koje socijalne komponentne će se uzimati u obzir te upozorio da se prije izmjene treba voditi računa o učincima.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.