fbpx

Novi sustav prodaje ovršenih nekretnina i pokretnina: Prodaja prelazi sa sudova na Financijsku agenciju

Autor: Hina/ A.Š.

Predlaže se da Financijska agencija vodi Očevidnik nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom postupku, čime se za te predmete ovrhe napušta vođenje očevidnika kod Hrvatske gospodarske komore.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila prijedlog zakona o provedbi prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku, kojim po riječima ministra pravosuđa Orsata Miljenića, uvodi realne cijene i miče crno tržište, čime štiti interese vjerovnika i dužnika. U Vladinu prijedlogu zakona, omogućava se daljnji razvoj agencijske ovrhe, prijenosom nadležnosti ovršne prodaje sa sudova na Financijsku agenciju.

Vlada očekuje da će takav sustav biti transparentniji i učinkovitiji te da će se njime postići realne vrijednosti, a potencijalnim kupcima osigurati da na jednostavniji način, na jednom mjestu dođu do informacija o prodaji.

To će pak, kaže ministar Miljenić, donijeti sudjelovanje većeg broja kupaca na javnim dražbama, a s obzirom na to, on očekuje prodaju nekretnina po većim cijenama nego do sada.


Predlaže se da Financijska agencija vodi Očevidnik nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom postupku, čime se za te predmete ovrhe napušta vođenje očevidnika kod Hrvatske gospodarske komore.

Premijer Zoran Milanović komentirao je da bi prihvaćanje Vladina prijedloga moglo uvesti reda i u poslovanje nekretninama u državnom vlasništvu i vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Prema njegovim riječima, često se, primjerice, događalo da država lokale u svom vlasništvu iznajmi za 200 eura, a onda odu u podnajam za 5.000 eura čime je država znatno oštećena.

Na takav način, kaže Milanović, funkcionira dobar dio zagrebačkog Donjeg grada.

Vlada je s današnje sjednice u Hrvatski sabor uputila i prijedlog zakona o izvlaštenju i određivanju naknade, s ciljem olakšanja investicijskih projekata. U prijedlogu se tako ustanovljavaju kraći rokovi izvlaštenja za strateške investicijske projekte kao i upravni postupci koji ih prate.

Ako se izvlaštenje predviđa zbog realizacije strateških investicijskih projekata, postupak će po prijedlogu Vlade voditi izravno Ministarstvo pravosuđa. U Vladi očekuju da će to rokove izvlaštenja skratiti s tri na jednu godinu.
Vlada predlaže i uspostavu javno dostupnog registra izvlaštenih nekretnina kao i objavu rješenja o izvlaštenju.

Autor:Hina/ A.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.