fbpx

Novi šok za građane: Linić ukida poticaje za stambenu štednju

Autor: D.G.

Ministar financija Slavko Linić navodno planira 2014. srezati poticaje na pet posto i potom ih potpuno ukinuti. Plan je izazvao konsternaciju u štedionicama koje upozoravaju da će to biti kraj instituta stambene štednje u Hrvatskoj

Na stolu Vlade u četvrtak će se naći izmjene Zakona o stambenoj štednji kojima će se državni poticaji smanjiti za trećinu, na 10 posto, odnosno na najviše 500 kuna za uplate nastale nakon 1. siječnja ove godine, što će proračunu donijeti oko 60 milijuna kuna uštede.

No, ministar financija Slavko Linić, kako ekskluzivno doznaje Poslovni dnevnik, kuje plan da u 2014. sreže poticaje na 5 posto i potom ih potpuno ukine. Plan je izazvao konsternaciju u štedionicama koje upozoravaju da će to biti kraj instituta stambene štednje u Hrvatskoj.

-Odluka na nivou Ministarstva financija je sljedeća: pripremamo izmjenu Zakona kojom 'režemo' poticaje s 15 na 10 posto od 01.01.2013. zbog financijske situacije i štednje, a štedionice imaju tu godinu dana da se 'konsolidiraju' i nađu rješenje za svoj nastavak poslovanja/spajanja i sl. U godini iza (2014.) ovisno o situaciji, poticaj bi se spustio na 5% i potom ukinuo ili odmah ukinuo", stoji pismu koje smo dobili na uvid, a koje je iz Ministarstva upućeno na Udrugu banka i štedionice. Ubrzo nakon tog dopisa stigao je i zahtjev bankarima i štedionicama da o planovima šute. "Za sada ne bismo nigdje spominjali smanjenje na 5 posto ili potpuno ukidanje u 2014. – stoji u novom dopisu, uz napomenu da je šutnja svima u interesu! Kako to ipak nije točno, informacija je procurila. Smanjenje poticaja temelji se na analizi Ministarstva koja pokazuje da ta štednja primarno ne služi stambenom zbrinjavanju jer je mali broj sklopljenih kredita; to je više unosan vid štednje za one koji nemaju namjeru rješavati stambeno pitanje.


Pet stambenih štedionica u Hrvatskoj zajedno imaju 7,1 milijardi kuna aktive što je tek 1,7 posto ukupnog bankarskog sustava.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.