fbpx

Nove narudžbe za gradnju skočile 18,9 posto

Autor: hina

Vrijednost radova nastavila je padati nakon što je prošle godine u odnosu na 2009. pala za 26,1 posto. S druge strane, rast vrijednosti narudžbi uslijedio je nakon pada od 34,6 posto u 2010. u odnosu na prethodnu godinu.

Pad vrijednosti izvršenih građevinskih radova i stanogradnje u Hrvatskoj u prvom polugodištu ove godine svjedoči o nastavku krize građevinarstva, a nadu u oporavak nudi rast vrijednosti novih narudžbi.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine izvela poduzeća sa 20 i više

Vrijednost radova nastavila je padati nakon što je prošle godine u odnosu na 2009. pala za 26,1 posto. S druge strane, rast vrijednosti narudžbi uslijedio je nakon pada od


Ipak se više gradi

U Hrvatskoj je u srpnju izdano 820 odobrenja za građenje, što je za 10,2 posto više u odnosu na srpanj prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku

34,6 posto u 2010. u odnosu na prethodnu godinu. zaposlenih, manja je za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istodobno, vrijednost novih narudžbi veća je za 18,9 posto.

Završen 1.281 stan

Po podacima DZS-a, pravne osobe s 20 i više zaposlenih u prvih šest mjeseci ove godine izvele su građevinske radove u ukupnoj vrijednosti od 9,56 milijardi kuna, a vrijednost novih narudžbi iznosila je 7,88 milijardi kuna.

Vrijednost radova izvedenih s vlastitim radnicima iznosila je 6,7 milijardi kuna. Od ukupne vrijednosti radova izvedenih s vlastitim radnicima, 3,2 milijardi kuna ili 47,3 posto odnosi se na radove na zgradama, a 3,5 milijardi kuna ili 52,7 posto na ostale građevine.
Udio radova na novogradnjama u strukturi radova izvedenih s vlastitim radnicima bio je 64,1 posto, a ostali radovi sudjelovali su sa 35,9 posto.

Tijekom prvog polugodišta ove godine građevinska poduzeća s 20 i više zaposlenih završila su 1.281 stan, što je 32,6 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Na kraju lipnja ta poduzeća imala su 5.353 stana u gradnji, što je za 11,1 posto manje nego godinu dana ranije.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.