fbpx

Najkraći mjesec u godini donio nastavak pada cijena nekretnina

Autor: D.G.

Dok je u Zadru, Splitu ili Dubrovniku teško pronaći kvadrat stana po oglašavanoj cijeni ispod 1000 eura, u Zagrebu, Osijeku pa čak i u Rijeci takvi stanovi nisu rijetkost te su postali sve učestaliji.

Podaci portala Crozilla.com pokazuju kako su prosječne tražene cijene stanova tijekom veljače zabilježile pad od 1,6 posto na godišnjoj te 0,6 posto mjesečnoj razini.

U posljednjih nekoliko godina cijene stanova drastično su pale, a tijekom veljače njihove su cijene dosegle niže vrijednosti no u istom mjesecu u posljednjih pet godina. Usporedimo li tako prosječne tražene cijene stanova objavljenih na portalu Crozilla.com tijekom veljače, s onima iz istog mjeseca 2008.godine razlika iznosi 15,7 posto, a pritom najveći pad cijena bilježe Dubrovnik i Zagreb. U usporedbi s veljačom 2009.godine trenutne su tražene cijene u prosjeku niže za 16,2 posto, a pritom je najveća razlika zabilježena u Splitu i Zagrebu. U usporedbi s veljačom 2010.godine prosječne tražene cijene su niže za7,2 posto, te za 3 posto u odnosu na isti mjesec 2011.godine, dok su prema podacima portala Crozilla.com, na godišnjoj razini niže za 1,6 posto.

Tijekom veljače paleta cijena stanova od grada do grada bila je vrlo šarolika, a prema statistikama portala Crozilla.com rastezala se u cjenovnom rasponu od tek nekoliko stotina do čak nekoliko tisuća eura za jedan metar kvadratni. Tako je stanove s najvišim cijenama „kvadrata“ tijekom veljače najčešće bilo moguće pronaći u novijim, ekskluzivnim nekretninama na dobrim lokacijama poput središta ili 'elitnih' dijelova gradova, a pritom je istih pak najveći broj bio na Jadranu, dok je kontinentalni dio Hrvatske cijenom ipak nešto primjereniji. Dok je u Zadru, Splitu ili Dubrovniku teško pronaći 'kvadrat' stana po oglašavanoj cijeni ispod 1000 eura, u Zagrebu, Osijeku pa čak i u Rijeci takvi stanovi nisu rijetkost te su postali sve učestaliji.


Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.