fbpx

Kad Vlada nema rješenja, izmisli parafiskalni namet i opali nas po džepu

Autor: Hina/ A. R.

Posljedica te mjere jest da će stanovi ostati jednako energetski 'neprilagođeni', ali će to biti utvrđeno certifikatom jednog od petstotinjak ovlaštenih društava. Cijena nekretnina će porasti za trošak certificiranja, što teško može pogodovati buđenju tržišta nekretnina.

Vlada je odlučila poticati gospodarstvo i zamrlo tržište nekretninama tako što je izmislila još jedan parafiskalni namet – energetski certifikat, upozorila je u današnjem priopćenju Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS). Već duže vrijeme na tržištu nekretnina sve je slabija dinamika, jer zbog krize ljudima nedostaje novaca i kreditne sposobnosti za kupnju nekretnina. Istodobno, stanje dobrog dijela nekretnina sve je gore – oronule fasade, dotrajale instalacije i nekvalitetno održavanje povećavaju trošak stanovanja koji otpada na energiju.

I koje rješenje je smislila Vlada – novi parafiskalni namet: zabrana prodaje, a uskoro i najma nekretnina bez energetskog certifikata, koji bi trebao stajati najviše do 7400 kuna, zgraža se HURS.

Posljedica te mjere jest da će stanovi ostati jednako energetski “neprilagođeni”, ali će to biti utvrđeno certifikatom jednog od petstotinjak ovlaštenih društava. Cijena nekretnina će porasti za trošak certificiranja, što teško može pogodovati buđenju tržišta nekretnina.


To znači da će se na tržištu nekretnina dodatno smanjiti dinamika zbog povećanja cijene i produljenja procedure. No, država i rijetki sretnici dobit će novi izmišljeni prihod, koji je isključivo sam sebi svrha, tvrdi HURS.

Već duže vremena ne uspijevamo naći opravdanje, strateško promišljanje ili smislenu korist od poteza i odluka Vlade. Doista se čini da hrvatski političari za opće dobro rade samo temeljem sudskih presuda, kaže se u priopćenju.

Autor:Hina/ A. R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.