fbpx

I za stan do 50 kvadrata potreban energetski certifikat!

Autor: A.Š.

'Za kuće do 50 četvornih metara opravdano je da ne moraju imati certifikat jer je najčešće riječ o vikendicama koje nemaju grijanje ili su to pomoćni objekti.'

Novi Zakon o gradnji iz prosinca 2013. godine zakomplicirao je prodaju i stanova manjih od 50 metara četvornih jer samo samostalni objekti, kuće i pomoćni prostori, do 50 metara četvornih ne moraju imati certifikat. Stanovi, kao dio stambene zgrade, nisu izuzeti, te im je potreban energetski certifikat.
“Novi zakon ispravlja pogreške donesene u prijašnjem zakonu i to je dobro jer nije logično da stan u istoj zgradi od 51 četvornog metra mora imati certifikat, a onaj od 49 kvadrata ne. Iz zakona se izbacio dio koji je bio suvišan. Za kuće do 50 četvornih metara opravdano je da ne moraju imati certifikat jer je najčešće riječ o vikendicama koje nemaju grijanje ili su to pomoćni objekti”, rekla je predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora i arhitektica Željka Hrs-Borković, za Večernji list.

Hrs-Borković je dodala da je, otkad je Zakon stupio na snagu, nazivaju brojni građani kako bi im jasno rastumačila zakon i promjene propisa.

 


Autor:A.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.