Djedovina na udaru: Linić nam želi natovariti najviši porez na nekretnine u Europi!

Autor: Damir Grund

Švicarci, čiji prosječni osobni dohodak iznosi čak 4.053 eura, plaćaju porez koji iznosi od 0,05 do 0,3 posto vrijednosti nekretnine koju posjeduju. Usporedbe radi, prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi tek 723 eura a porez ne nekretnine bio bi 2 posto od njene tržišne vrijednosti, ukoliko se ona ne koristi.

Prema najnovijim podacima Svjetske banke, objavljenim na portalu Dooing business, siromašna Hrvatska će, ukoliko 'prođe' Linićev prijedlog porezne reforme, imati naveći porez na nekretnine u Europi!

Prema najavama, porez na prazne stanove i kuće te neiskorištena građevinska zemljišta trebao bi iznositi 2 posto (godišnje) od njihove tržišne vrijednosti. Usporedbe radi, bogati Njemci, čija prosječna plaća iznosi 2.234 eura (neto), plaćaju tek 0,1 posto godišnje od procijenjene tržišne vrijednosti njihove nekretnine. S tim da, za razliku od Linićevog prijedloga, ne postoje različite porezne stope s obzirom na to u koje se svrhe (stanovanja, najam itd.) koristi nekretnina ili radi li se o drugoj, trećoj ili petoj nekretnini.

Siromašniji smo od Britanaca ali ćemo imati veće poreze

Koliko je apsurdan Linićev prijedlog pokazuje i sljedeći podatak. Švicarci, čiji prosječni osobni dohodak iznosi čak 4.053 eura plaćaju porez koji iznosi od 0,05 do 0,3 posto vrijednosti nekretnine koju posjeduju. Usporedbe radi, prosjećna plaća u Hrvatskoj iznosi tek 723 eura. Znaći Hrvati bi trebali imati veći porez na nekretnine od najbogatijih zemalja Europe, dok su im plaće neusporedivo manje. Čak i u Velikoj Britaniji porez na nekretnine iznosi tek 0,25 posto u odnosu na tržišnu vrijednost nekretnine dok bi u Hrvatskoj on trebao biti skoro deset puta veći!

Global property guide navodi kako je 2011. u Njemačkoj prikupljeno 10,9 milijardi eura od poreza na nekretnine što je činilo 0,8 posto svih poreza. Hrvatska je iste godine od tzv. komunalne naknade, koja bi trebala biti zamjenjena (višim) porezom na nekretnine, prikupila 3 milijarde kuna, odnosno 3 posto svih poreza. To pokazuje da su Hrvati i do sada plaćali puno više za svoje nekretnine nego, primjerice, Nijemci. Linić im to porezno opterećenje sada želi dodatno povečati.

Nižim porezom privlaće ulagače, a mi?

Porezna osnovica na nekretnine u Njemačkoj se nije mjenjala od 1964. godine. Najjače europsko gospodarstvo je naime zaključilo kako nižim porezom na nekretnine privlače više ulaganja. Hrvatskoj ona očito ne trebaju, iako Vlada navodno čini sve kako bi ih privukla.




– Vlasnike neizgrađenih zemljišta porezom ćemo natjerati da krenu u gradnju ili da ih prodaju – najavio je minsitar Linić.

Pritom je izostala dugoročna analiza, koja bi odgovorila na pitanje: Što će se dogoditi nakon toga? Što će biti s Hrvatskom kada budu iskorištena sva građevinska zemljišta?

Prema dostupnim podacima, Nijemci su u Španjolskoj kupili čak 238.000 nekretnina, prije svega na obali. Nije teško za pretpostaviti što će se dogoditi kada prosječni Nijemac sa svojom plaćom od 2.234 eura počne kupovati po Hrvastkoj, jer prosječni Hrvat s plaćom od 723 eura neće moći plaćati tako visoki porez, pa će djedovinu morati prodavati.




Ne čudi stoga što The New York times već poziva svoje čitatelje da krenu u lov na hrvatske nekretnine. Linić je označio njegov početak.

Prosječna neto plaća i iznos poreza na nekretnine:

Njemačka (2.234 eura)
-0,1 posto od vrijednosti nekretnine
Švicarska (4.053 eura)
– 0,05 do 0,3 posto od vrijednosti nekretnine
Italija (1.662 eura)
-0,3-0,7 posto na katastarsku vrijednost nekrentine koja je cca 5 puta manja od tržišne
Francuska (2.041 eura)
-0,55 posto za nekretnine vrijednije od 790.000 eura
Slovenija (1.000 eura)
-0,5 posto samo na nekretnine vrijednije od 1 milijun eura
Grčka (898 eura)
-0,025-0,035 eura po četvornom metru nekretnine
Češka (826 eura)
-0,08-2 eura po četvornom metru nekretnine
Hrvatska (723 eura)
-0,2 posto (ako se živi u nekretni) do 2 posto na njenu tržišnu vrijednost

Imat ćemo više poreze nego propala Grčka
Linićevim prijedlogom Hrvati bi imali porezno opterećenje na svoje nekretnine veće nego, primjerice, Grci, koje kreditori pritišću već četvrtu godinu zaredom. Prema zakonu Grci su dužni plaćati od 0,08 do 2 eura po četvornom metru nekretnine koju posjeduju. To znači da bi za stan od 50 m2 najviši godišnji porez bio 100 eura. Za istu nekretninu u Hrvatskoj, procijenjene vrijednosti 50.000 eura (1.000 m/2) plaćalo bi se čak 1.000 eura, ukoliko ona nije u upotrebi.

Autor:Damir Grund
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.