Cijene stanova od 1. srpnja neće rasti, nakon ulaska u EU i dalje će padati

Autor: D.G.

U Hrvatskoj ne očekujemo značajne promjene na stambenom tržištu, a naročito ne u Zagrebu, gdje cijene stambenih nekretnina pritišću kontinuirane nepovoljne gospodarske prilike i prekomjerna ponuda. 'Povećanje aktivnosti' moguće je jedino na jadranskoj obali, ali u kraćem roku neće biti znatnijeg povećanja volumena i vrijednosti jer su mogućnosti financiranja i u eurozoni ograničene.

– Ulazak u EU neće imati utjecaja na tržište nekretnina jer je tržište omeđeno domaćom potražnjom – uvjerena je par dana prije ulaska u EU Maruška Vizek, analitičarka Ekonomskog instituta.

Tko je čekao ulazak u EU da bi bolje prodao nekretninu, vjerojatno se preračunao jer je vrijeme cjenovnog buma iza nas. Usporedbu prometa nekretnina godinu dana nakon pristupanja EU pripremila je konzultantska tvrtka Jones Lang LaSalle, koja kaže da je iz današnje perspektive teško ustvrditi je li bum koji se događao u promatranim državama posljedica ulaska u EU ili rezultat povoljnih makroekonomskih uvjeta u trenutku pristupanja tih zemalja EU.

– U Hrvatskoj ne očekujemo značajne promjene na stambenom tržištu, a naročito ne u Zagrebu, gdje cijene stambenih nekretnina pritišću kontinuirane nepovoljne gospodarske prilike i prekomjerna ponuda – ističu autori studije. 'Povećanje aktivnosti' moguće je jedino na jadranskoj obali, ali u kraćem roku neće biti znatnijeg povećanja volumena i vrijednosti jer su mogućnosti financiranja i u eurozoni ograničene. Stranci su, inače, lani kupili 3898 nekretnina u Hrvatskoj, približno 1200 manje nego 2011. godine. Ukupno je nakon 1991. godine oko 40 tisuća nekretnina završilo u rukama stranaca, mahom državljana EU, koji posljednjih godina mogu u Hrvatskoj kupovati nekretnine bez ikakvih pravnih prepreka, piše Večernji list.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.