Cijene nekretnina padati će još najmanje godinu dana, oporavak najranije za četiri godine

Autor: D.G.

Procjenjuju da će cijene stanova biti niže od pet do deset posto.50 tisuća stanova još traže svoje kupce. Velik su krivac za takvu situaciju bankari, koji su radi ekstraprofita tržište napuhali gotovo dvostruko iznad hrvatskih potreba.

Ispuhavanje previsokih cijena nekretnina koje je počelo potkraj 2008. još nije završilo. Stručnjaci upoznati sa situacijom na tržištu nekretnina u Hrvatskoj za Lider prognoziraju pad cijena još najmanje godinu dana.

Procjenjuju da će cijene stanova biti niže od pet do deset posto. Glavni temelj za procjenu nalaze u 50 tisuća stanova koji još traže svoje kupce i u tome da je tržište nekretnina prekapacitirano, tj. da je sagrađenih stanova i onih koji se planiraju graditi više nego što je u Hrvatskoj stanovnika. Velik su krivac za takvu situaciju bankari, koji su radi ekstraprofita tržište napuhali gotovo dvostruko iznad hrvatskih potreba.

Dva su scenarija s pomoću kojih se može izaći iz trenutačne situacije: brzi izlazak, koji podrazumijeva nagli pad cijena i rasprodaju po bilo kojim cijenama, i spori, koji znači kontrolirano spuštanje cijena. Iako je, kao što kažu stručnjaci, izgledniji spori scenarij, tržište će se oporaviti jedino ako država, građevinari i banke promijene politiku poslovanja i zajedničkom suradnjom pokrenu tržište.

Svijetla točka za tržište nekretnina skorašnji je ulazak u EU, što bi trebalo potaknuti pad kamata na kredite i ohrabriti strane ulagače da zbog novih propisa sigurno ulažu u hrvatske nekretnine. Međutim, čak i ako glavni igrači promijene politiku i ako ulazak u EU potakne kupnju, stručnjaci predviđaju da će se to tržište u najboljem slučaju oporaviti u četiri godine.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.