Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Nekim Hrvatima u petak će na račun sjesti 150 eura: Objasnili o čemu se točno radi

Autor: I.J.

U petak, 17. svibnja, započinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za travanj ove godine korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, u srijedu je izvijestio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 15.217 korisnika (78,91 posto žena i 21,09 posto muškaraca), za što je iz Državnog proračuna osigurano 2.251.120,71 eura.

Iz HZMO-a podsjećaju da sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe nacionalna naknada od 1. siječnja 2024. iznosi 150,00 eura.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Uvjeti za stjecanje prava

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Banka izdala važnu obavijest umirovljenicima: Mirovine neće biti isplaćene 1. lipnja

Zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.
 
Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.