Foto: Vlado Kos / CROPIX

Neki sretnici u Njemačkoj dobili su kuverte s novcem koji mogu zadržati, evo o čemu se radi

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Oni koji žive u Njemačkoj i primili su pisma Instituta Robert Koch (RKI) mogu biti sretni jer se u kuverti nalazi pet eura koje mogu zadržati kao poticaj za sudjelovanje u programu “Zdravlje u Njemačkoj”. Naime, RKI je poslao ukupno 180.000 pisama osobama u dobi od 16 i više godina u 300 gradova i općina koje su odabrane iz registra stanovništva slučajnim postupkom.

Na temelju iskustva, Institut pretpostavlja da 150.000 primatelja neće ni sudjelovati u istraživanju te porezne obveznike koštaju oko  750.000 eura. Dosta kuverti moglo bi završiti u smeću nepročitano kao neželjena pošta. No, za sve koji sudjeluju postoji čak i bonus od 10 eura.

Stanovnica Lübecka koja je dobila pismo isprva je bila iznenađena što njemački institut šalje pisma s gotovinom, te je posumnjala na novu prijevaru. No, ubrzo je dobila potvrdu da je sve u redu. Zašto Institut Robert Koch rasipa toliko novca u ime Ministarstva zdravstva?

Foto: Pixabay

Udruga poreznih obveznika ogorčena

“Upotreba takozvanih poticaja za promicanje sudjelovanja u studiji uobičajena je praksa i opsežno je ispitana u metodološkim istraživanjima”, rekla je glasnogovornica RKI-ja za njemačke medije.

Udruga poreznih obveznika (BdSt) kritizira postupke RKI-ja. “Osim vjerojatno korisne zdravstvene ankete – i osim metode slanja gotovine u pismima,ovo očito rasipanje novca poreznih obveznika bi moglo završiti u crnoj knjizi. Očito svi porezni obveznici troše novac na odabranu skupinu ljudi. Svatko tko ne sudjeluje može zadržati novac”, rekao je predsjednik BdSt za njemačke medije.

“Budući da su tu javna sredstva, svakako su potrebna detaljna objašnjenja – do tada istraživanje treba prekinuti”, oštro poručuju iz Udruge poreznih obveznika, a prenosi Fenix Magazin.

Foto: Pixabay

Kakva je to studija?

Cilj studije je uključiti što više ljudi u svakoj saveznoj zemlji kako bi se omogućilo davanje izjava o zdravstvenoj situaciji na razini zemlji. Panel omogućuje brzo i redovito prikupljanje trenutnih zdravstvenih podataka.
Čak i u krizi, u budućnosti će postojati infrastruktura koja će vrlo brzo dobiti odgovore na zdravstvena pitanja. Panel je stoga važan instrument za poboljšanje zdravlja ljudi.

Otkriven razlog zašto su vrećice čipsa napola prazne: ‘Pune se plinom iz neobičnog razloga’
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.