Foto: Luciano Mutavdzija / CROPIX

NEKI ĆE SLAVITI: Povećava se nacionalna naknada za starije, Vlada objavila nove uvjete

Autor: Dnevno.hr

Dobre vijesti za neke starije osobe.

Nacionalna naknada za starije osobe od sljedeće godine porast će za 24,6 posto, odnosno sa 120,71 euro na 150 eura. Uz to, Vlada bi trebala ublažiti kriterije za njezino dobivanje, predlaže se to izmjenama zakona o nacionalnoj naknadi za starije što su u sklopu javne rasprave objavljene na portalu e-savjetovanje.

Vlada u obrazloženju predloženih izmjena priznaje da je potpuno podbacila u procjeni koliko bi ljudi moglo koristiti tu naknadu, odnosno da ju je koristilo malo više od trećine planiranog broja.


U Vladi su odlučili »olabaviti« uvjete za njezino ostvarivanje, a najvažniji su uz to da je osoba hrvatski državljanin, da je navršila 65 godina, da u Hrvatskoj ima neprekinuto boravište 20 godina i da prihod njezina kućanstva po članu mjesečno ne prelazi iznos nacionalne naknade, odnosno 120,71 euro.

Nacionalnu naknadu u 2021. godini ostvarilo je 31,35 posto korisnika u odnosu na procijenjeni broj (oko 19.700 korisnika), a u 2022. godini 34,39 posto u odnosu na procijenjeni broj (21.550 korisnika) iz čega je razvidno kako je Zakon imao utjecaj na znatno manju skupinu osoba nego je predviđeno, navodi Vlada.

Iz dokumenta koji su objavili vidi se da ni broj onih koji su podnijeli zahtjev nije ni približno dosegnuo broj kojem se Vlada nadala, a da je tek malo više od polovine onih koji su podnijeli zahtjev uspjelo i dobiti naknadu. Od početka primjene Zakona, odnosno do 31. ožujka 2023. ukupno je podneseno 14.486 zahtjeva, na temelju kojih je ukupno 7.657 osoba ostvarilo pravo na nacionalnu naknadu.

U Vladi su zaključili da je relativno mali postotak pozitivno riješenih zahtjeva, svega oko 53 posto pa su posebno analizirali razloge zbog kojih gotovo 47 posto osoba, koje su podnijele zahtjev, nije ostvarilo pravo na nacionalnu naknadu. Najčešći razlog odbijanja, oko 53 posto, je propisani cenzus, odnosno okolnost da prihodi članova kućanstva premašuju propisani iznos. Više od 15 posto zahtjeva je odbijeno zbog neispunjavanja uvjeta prebivališta.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.