Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

NEKAD SU NAŠI STARI IZ OČAJA OVAKO SPREMALI MESO Danas je ovo prvoklasna delicija

Autor: Sanja Plješa

Među stotinjak europskih zaštićenih proizvoda nalazi se 31 tradicionalan hrvatski proizvod. Zaštićeni europski proizvodi su primjerice šampanjac, feta sir, porto, mozzarella i parmski pršut.

No, što su zaštićeni proizvodi? To su tradicionalni proizvodi neke zemlje, garantiraju kvalitetu, na tržištu postižu bolju cijenu i imaju veliku prepoznatljivost.

Među ostalim proizvodima, nalazi se i “Međimursko meso ‘z tiblice”. Ono je upisano u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a objavljeno je u Službenom listu Europske unije 30. studenoga 2017. godine.

Kako je nastalo meso ‘z tiblice? Preci nisu imali moderne tehnologije, hladnjače i laboratorije, ali su imali visoko razvijenu svijest o važnosti pravilnog čuvanja hrane.

Udruga za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda iz Čakovca, pokrenula je nacionalni postupak zaštite naziva “Međimursko meso ‘z tiblice” kao zaštićena oznaka izvornosti 2013. godine. Postupak je na zahtjev stranke obustavljen 2014. godine te je ponovo pokrenut 2015. godine kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, a 2016. godine je naziv “Međimursko meso ‘z tiblice” zaštićen u Republici Hrvatskoj.

“Međimursko meso ‘z tiblice” je proizvod sastavljen od dva sastojka “slanína” i dimljenih i termički obrađenih komada svinjskog mesa. U proizvodnji “Međimurskog mesa ‘z tiblice” kao sirovina se upotrebljava svježe svinjsko meso (svinjski but u komadu bez kostiju i kože, svinjska leđa i slabina, lopatica, vrat, rebra i potrbušina) i leđna slanina. “Slaníne” su proizvod dobiven termičkom obradom leđne slanine uz kontrolirane uvjete. Tako se termički obrađeni komadi svinjskog mesa slažu u “slaníne” na način da svaki komad mesa mora biti obložen “slanínama”. Zrenjem u trajanju od najmanje 45 dana dobiva se gotov proizvod “Međimursko meso ‘z tiblice” koji je spreman za konzumaciju.

Taj se zaštićeni proizvod tradicionalno proizvodi na području Međimurske županije koja se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Omeđena je prirodnim granicama – rijekom Murom na sjeveru i istoku i rijekom Dravom na jugu.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.