Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Neće vjerovati svojim očima: Evo koliko stranih radnika bi moglo doći u Hrvatsku

Autor: I.G.

Prema procjenama Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), uz pretpostavku rasta BDP-a od 2,5 posto godišnje u idućih sedam godina, Hrvatska bi do 2030. mogla imati između 400.000 i 500.000 stranih radnika, čime bi oni činili četvrtinu ukupne radne snage u zemlji.

Informacije su iznesene u redovitoj publikaciji Fokus tjedna, koju potpisuje glavni ekonomist HUP-a, Hrvoje Stojić. U prvih deset mjeseci ove godine izdano je 147.301 radna dozvola, što predstavlja povećanje od čak 39 posto u usporedbi s prošlom godinom. Ove dozvole, u većini slučajeva, odnose se na sektor graditeljstva i turizma.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Prijedlog HUP-a

Trenutačno u Hrvatskoj radi između 80.000 i 100.000 stranih radnika, što čini pet do šest posto ukupne radne snage. Prognoze sugeriraju da bi taj broj iduće godine mogao premašiti 200.000, s obzirom na stabilan ekonomski rast i kontinuiranu potrebu na tržištu rada.

HUP ističe konkretne prijedloge kako olakšati zapošljavanje stranih radnika. Na vrhu liste nalazi se proširenje liste deficitarnih zanimanja za koja nije potrebno provesti test tržišta rada.

Predlaže produljenje trajanja dozvola za boravak i rad s jedne na dvije ili tri godine te sa 6 na 9 mjeseci za sezonske radnike.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

“Tako preporučujemo uklanjanje obveze uzimanja dvostrukog davanja otisaka prstiju stranim radnicima, koji produljuju trajanje dozvola za boravak i rad, s obzirom na to i da je ta obveza sporna i s aspekta Zakonika EU o vizama. Značajno unaprjeđenje bila bi i digitalizacija postupka uručenja rješenja dozvole za boravak i rad od strane policijske postaje”, stoji u analizi, piše Jutarnji list.

‘Moramo se dogovoriti što želimo’

Dodatno, u HUP-u smatraju nužnim smanjenje retroaktivne uplate zdravstvenog osiguranja HZZO-u za strane radnike koji u posljednjih 12 mjeseci nisu boravili u Hrvatskoj. Također, naglašavaju potrebu za ubrzanjem procesa izdavanja plave karte, što bi pomoglo u smanjenju roka za spajanje obitelji.
Nevjerojatno što su pronašli kod muškarca u Mostaru: Sprema je za kraj svijeta

S obzirom na demografske trendove i predviđanja guvernera Borisa Vujčića da bi Hrvatska u sljedećih 20 godina mogla izgubiti 400.000 ljudi u radnoj dobi, HUP naglašava hitnost uspostavljanja kvalitetne imigracijske politike kako bi se zadovoljile potrebe tržišta rada. “Moramo se dogovoriti što želimo”, kazao je.
Osim toga, HUP očekuje rast zaposlenosti od 2,7 posto ove godine, s posebnim naglaskom na sektoru informacijske tehnologije (ICT), turizma i nekretnina. Također, bilježe iznadprosječni rast plaća u farmaceutskoj industriji i segmentima proizvodnje kapitalnih dobara.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.