fbpx
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija
+ AAA -

NEĆE SVA DJECA BESPLATNO U ŠKOLU ŽELJEZNICOM: Meštrović: ‘Vladina odluka diskriminira 390.000 učenika koji ne žive uz prugu’

Autor: Ivana Jurišić

Iako je Vlada u svojoj najavi o uvođenju besplatnog prijevoza HŽ-om za učenike rekla da će prijevoz moći koristiti oko 780.000 djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području cijele Republike Hrvatske, iz udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika (UHAJLP) upozoravaju će takav oblik prijevoza u konačnici koristiti samo 10 do 15 posto učenika koji žive neposredno uz prugu.

“Odluka ministra Butkovića o uvođenju besplatnog prijevoza učenika HŽ-om je dobar korak, ali diskriminira oko 390.000 učenika koji ne žive uz prugu i ovise isključivo o javnom autobusnom prijevozu. Od 2018. godine, dakle pune tri godine, čekamo provedbu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu te Pravilnika o obavljanju javnog linijskog prijevoza kojim bi se utvrdila pravila i načini sufinanciranja kakvi postoje u gotovo svim europskim zemljama. Uvođenjem javne usluge stvorili bi se preduvjeti za besplatan prijevoz učenika autobusima na javnim linijama, ali i značajno jeftinije karte za radnike i umirovljenike, i sve to za manji iznos nego što danas država godišnje isplaćuje HŽ-u kojeg mogu koristiti samo rijetki građani”, rekao je Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika

Meštrović se isto osvrnuo na nedavnu situaciju u kojoj se, nažalost, zapalio autobus jednog prijevoznika u blizini grada Sinja, što je izazvalo žestoku reakciju lokalnih vlasti i roditelja:
“U potpunosti razumijemo ljutnju roditelja, ali prijevoznici su dovedeni do ruba i na brojnim linijama uskoro neće biti autobusa. Od nas se očekuje da obavljamo javnu funkciju, a pritom se ne provodi Zakon koji bi nam omogućio obnovu flote, češće linije i veće plaće za vozače. Članovi Udruge zapošljavaju gotovo 5000 vozača koji ih zadnjih godina napuštaju kako bi otišli voziti u europske zemlje u kojima normalno funkcionira koncept javne usluge. Sve što tražimo je provođenje hrvatskih Zakona te uspostavljanje pravila kakva vrijede u EU. Ministar Butković stalno ističe da su sredstva za to predviđena u proračunu, ali tim više zabrinjava što implementacija nikako ne kreće”, zaključio je Meštrović.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.