fbpx
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX/Ilustracija

‘NE ŽELIMO GUBITI GOSTE!’ Predstavnica ugostitelja: ‘Ako je kava išla gore 12 lipa, lako će korigirati, neće propasti’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Jelena Tabak poručila je u subotu uvečer da ugostitelji ne namjeravaju gubiti goste neopravdanim dizanjem cijena, ali i da se cijene moraju korigirati ako troškovi i dalje budu rasli.

Od uvođenja eura 1. siječnja građani su nezadovoljni zbog rasta cijena, a čak je i Vlada zaprijetila intervencijom.

U ugostiteljstvu su cijene porasle između 1 i 10 posto, a Tabak se nada, ako je netko i krivo zaokružio cijene pri konverziji, da će to ispraviti prema propisanim pravilima.


No, kako naglašava, još su prošle godine imali rast ulaznih troškova i više od 30 posto.

Neopravdanim dizanjem cijena tjeraju goste

“Cijene su tijekom prošle godine opravdano rasle. Ako nekome i dalje rastu ulazni troškovi, on to vrlo lako može dokazati inspektoru zašto je poskupio, a ne krivo konvertirao”, rekla je Tabak u Dnevniku HRT-a.

Smatra da se već samim neopravdanim dizanjem cijena tjeraju gosti.

“Danas je, izboriti se za svakog gosta, itekako teško, tako da vjerujem da ugostitelji neće piliti granu na kojoj sjede, a ako postoji razlog zašto su poskupili, vjerujem da će onda to moći i opravdati”, rekla je Tabak, dodajući da su prema kratkoj analizi cijene u ugostiteljstvu generalno išle gore samo u lipama.

Što se ulaznih troškova tiče, ističe da je cijena energenata bila najveće povećanje, ali ih je Vlada spasila s 1. listopada, do kada su struju plaćali skuplje. Kaže i da je rasla cijena hrane, radne snage, a u razdoblju prije pripreme za euro, PDV je preko noći dvostruko porastao.

‘Ako je kava išla gore 12 lipa, lako će korigirati, neće propasti’

“Tada su to ugostitelji iznijeli i nisu povećavali cijene i iznijeli smo ovu cijelu godinu, otvoreno i vrlo slobodno mogu reći da smo amortizirali inflaciju jer nam cijene izlaznih troškova nisu išle toliko više koliko su nam išle cijene ulaznih troškova”, rekla je Tabak. Dodaje, Vladi su zahvalili na mjerama, no njima nitko nije zahvalio zato što, tvrdi, u ugostiteljstvu imaju najveću stopu poreza od svih drugih konkurentnih zemalja.
“Ako je problem nekome zato što je kava išla gore 12 lipa, vjerujem da će to ugostitelj vrlo lako korigirati, da zbog toga neće propasti”, rekla je Tabak.

 

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.