fbpx
Foto: Pixabay

NE SLUTI NA DOBRO! Svjetska banka prepolovila prognozu rasta za hrvatsko gospodarstvo, prijeti li nam ulazak u recesiju?

Autor: I.G.

Svjetska banka je prognozirala da će hrvatsko gospodarstvo u 2023. godini porasti za 0,8 posto. Time je ponovo prepolovila prognozu rasta u prvoj godini članstva u eurozoni, koja u posljednje vrijeme posustaje pod pritiskom problema u opskrbi energijom.

Banka je u listopadu prepolovila procjenu rasta aktivnosti hrvatskom gospodarstvu u 2023., na 1,8 posto. Tada je kao razlog istaknula visoku inflaciju, koja je pritisnula realne plaće i vanjsku potražnju u ključnim trgovinskim partnerima, poput Njemačke.

Sada očekuje rast aktivnosti u ovoj godini za 0,8 posto, pokazuju najnovije prognoze za svjetsko gospodarstvo.


Iduća godina trebala bi donijeti snažno ubrzanje aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu, uz prognoziranu stopu rasta od 3,1 posto, za pola postotnog boda višu no što je SB očekivao u listopadu.

Problemi u eurozoni

“Hrvatska je od siječnja članica eurozone, te je time i njezin BDP uključen u BDP zone primjene zajedničke europske valute, koji bi se u ovoj godini trebao zadržati na prošlogodišnjoj razini”, procjenjuju u SB-u. U lipnju su za eurozonu prognozirali 1,9-postotni rast aktivnosti.

“Gospodarstvo eurozone zakočit će u ovoj godini kontinuirani poremećaji u opskrbi energijom i snažnije zaoštravanje monetarne politike no što se očekivalo”, procjenjuju, a dodali su da će se gospodarstvo stabilizirati u drugoj polovini godine, nakon pada u prvih šest mjeseci.

U 2024. aktivnost na području primjene zajedničke europske valute trebala bi blago porasti, po stopi od 1,6 posto, prognoziraju, snizivši dosadašnju procjenu za 0,3 postotna boda.

Inflacija bi trebala usporiti u uvjetima popuštanja napetosti na tržištima rada i pada cijena energije.

SAD ulazi u stagnaciju

Kako procjenjuju, američko gospodarstvo trebalo bi gotovo stagnirati u ovoj godini, uz prognoziranu stopu rasta od samo 0,5 posto. U lipnju prošle godine banka je prognozirala 2,4-postotni rast.
U idućoj godini najveće svjetsko gospodarstvo trebalo bi porasti istim tempom kao i eurozona, procjenjuju, snizivši dosadašnju procjenu za 0,4 postotna boda.

Osjetno je snižena i ovogodišnja prognoza za kinesko gospodarstvo, gotovo za jedan postotni bod, na 4,3 posto. U idućoj bi godini azijski div trebao tek blago ubrzati, uz procijenjenu stopu rasta od 5,0 posto, više manje u skladu s lipanjskim procjenama.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.