fbpx
Foto: Pixabay/Ilustracija

‘NE NASJEDAJTE PREVARANTIMA’! Knežević objašnjava na što treba paziti kod uvođenja eura: ‘Pripazite na bankomate’

Autor: Dnevno.hr

Prošla su tri mjeseca otkako su se u trgovinama počele iskazivati dvojne cijene u eurima i kunama, a od 1. siječnja kuna zauvijek odlazi u povijest, a euro postaje hrvatska valuta.

Iako ćemo prva dva tjedna moći plaćati u kunama i eurima, građane se savjetuje da se već sada pripreme za prelazak na novu valutu. Već sada se u poslovnicama Fine i Hrvatske pošte mogu kupiti paketi euro kovanica koje su puštene u prodaju s prvim danom prosinca.

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača i voditeljica projekta Tajni kupci, izdvojila je za N1 osam najvažnijih savjeta kako se zaštititi.


1. Nabavite paket kovanica

“Poželjno bi bilo da si građani već sada polako pripremaju određene količine eura kako bi izbjegli gužve kojih će sigurno biti pred kraj godine”, kaže naša sugovornica, koja također podsjeća i da se kovanice mogu kupovati od 1. prosinca u svim bankama, poslovnicama Hrvatske pošte i Fine. Bilo bi dobro da svatko ima tih kovanica te da odmah nakon 1. siječnja plaća u eurima i izbjegne moguće zabune. Dakle, naš savjet je kupiti paket ili dva kovanica i pripremiti se”, kazala je Knežević.

2. Kusur samo u eurima

Od 1. do 14. siječnja će se moći plaćati i u kunama i eurima, ali vodite računa da povrat ostatka novca uvijek mora biti u eurima.

“Ne treba pristajati na izgovore trgovca da nema eura i da će vratiti kune”, ističe predsjednica HUZP-a.

3. Bankomati bez provizije

Knezović objašnjava da je važno znati da neće svi bankomati moći odmah od ponoći 1. siječnja 2023. davati eure te je stoga važno znati da se od 15. prosinca do 15. siječnja može na svim bankomatima podizati novac bez provizije.

4. Automatska konverzija najjednostavnija opcija

“Kune koje građani imaju kod kuće mogu položiti na račun u svojoj banci ili otvoriti račun, ako ga nemaju, i položiti kune koje će se automatski 1. siječnja zamijeniti u eure bez ikakve naknade”, pojašnjava Knezović.

5. Lažne novčanice

Knežević upozorava da se treba čuvati mijenjanja novca po primamljivim ponudama jer, kako objašnjava, postoji mogućnost da se radi o krivotvorenim novčanicama.
6. Lažni službenici na vratima

Osim uvaljivanja krivotvorenih novčanica, za očekivati je da će prevaranti iskoristiti novonastale okolnosti i za druge vrste prevara, primjerice prilagođavajući već ustaljeni oblik prevara na kućnom pragu.

“Ne otvarati vrata osobama koje se predstavljaju kao bankarski ili policijski službenici i hoće pomoći oko zamjene kuna. Niti bankarski, niti policijski službenici ne hodaju po stanovima i kućama. U slučaju telefonskog poziva treba provjeriti identitet osobe koja se javila”, kazala nam je Knezović koja savjetuje u tom slučaju nazvati banku ili policiju.

7. Samo jedan tečaj, razlike nedozvoljene

Dobro je znati i da je samo jedan tečaj ispravan te prema njemu 1 euro iznosi 7,53450 kn. Ne pristajte na zamjenu koja se vrši prema tečaju koji se razlikuje od ovog jer se fiksni tečaj ne mijenja.
8. Bunite se!

Sve što nije u skladu s prethodno navedenim informacijama nelegalno je i lovce u mutnom trebate prijaviti. Predsjednica HUZP-a Ana Knezović građane poziva da sve uočene nepravilnosti i nezakonitosti prijave Državnom inspektoratu.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.