fbpx
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX/Ilustracija

NE MOŽE SE HRVATSKA USPOREĐIVATI S GRČKOM I TURSKOM! Turistički stručnjak ponudio odgovor koji sve zanima: ‘Pandemija nas je ipak naučila neke stvari’

Autor: Ivor Kruljac

Broj dolazaka i noćenja ove godine zasigurno neće dostići rekordnu 2019. godinu, ali to ionako nije cilj te se time ne treba opterećivati, iznio je svoje mišljenje za N1, Boris Žgomba, predsjednik Udruženja Hrvatskih putničkih agencija.

“Međutim, sigurno je da će promet biti iznad 2019., no uvijek je pitanje što će na kraju pokazati bilanca”, dodao je. Gledajući ovogodišnje podatke istaknuo i dobre i loše strane. Kao negativno iznenađenje, naveo je manji dolazak talijanskih turista.

“Njihov udio među gostima u Hrvatskoj pada. No, pozitivno je što je Dubrovnik napokon počeo upravljati svojim turizmom“, komentirao je Žgomba.


Porast troškova

Žgomba je kod ove sezone i istaknuo o veće troškove, zbog skupljih energenata, a upitan o usporedbi s drugim mediteranskim destinacijama, rekao je kako se Hrvatska ne može uspoređivati s Grčkom i Turskom

Mi smo u ovom trenutku autodestinacija, dok su oni aviodestinacija. Često se i govori da smo preskupi. Na cijene utječu ponuda i potražnja, a ne vjerujem da se radi o novim gostima, već o onima koji se privikavaju na novi turizam. Imaju oni u svojim zemljama slični rast cijena”, objasnio je.

No, unatoč primarnom prepoznavanju ako autodestinacijom, istaknuo je i kako je sve veći porast turista na aerodromima.

“Dubrovnik je sjajan primjer toga da moramo početi upravljati svojim destinacijama. Vrijeme stihijskog turizma je iza nas. Pandemija nas je ipak naučila neke stvari”, zaključio je Žgomba pohvalivši popularnu južnu destinaciju.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.