NAZIRE LI SE KRAJ PROBLEMIMA HRVATSKE DRVNE INDUSTRIJE: Vrijeme je da prestanemo izvoziti trupce i počnemo izvoziti namještaj

Autor: Ivana Jurišić

Hrvatska drvna industrija ima potencijala i sve uvjete za daljnji razvoj, a uz pomoć europskog novca tvrtke se mogu kvalitetno pripremiti za restrukturiranje, istaknuto je u srijedu na skupu u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

“Želimo da naša drvna industrija napravi stvaran zaokret prema inovativnosti i kreativnosti te da se pomaknemo od ideje izvoza trupaca i okrenemo stvaranju proizvoda više dodane vrijednosti. Mnoge naše tvrtke su pokazale da posjeduju sirovine i tehnologiju za uspjeh ne samo unutar zemlje nego i na stranim tržištima. Vjerujem da ovoj industriji treba osigurati kvalitetniji pristup financiranju, kako iz fondova EU tako i dostupnost drugim izvorima financiranja”, izjavio je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Ivić, Pašalić, novi predsjednika HUP-Udruge drvne i papirne industrije je istaknuo da se tvrtke iz drvne i papirnate industrije uz pomoć europskih sredstava mogu kvalitetno pripremiti za restrukturiranje:

“Pred poduzetnicima je zahtjevan period, mnogi od njih imaju poteškoća u osiguranju likvidnosti za svakodnevno poslovanje, a uz sredstva iz fondova EU morat će uložiti i vlastita sredstva u buduće projekte”, izjavio je Pašalić.

Državni tajnik pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, Šime Erlić je na skupu predstavio novu kohezijsku politiku u financijskoj perspektivi EU 2021. – 2027.

Istaknuo je kako će poduzetnicima kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti (NPOO) na raspolaganju biti više od 25 milijardi kuna, a kroz višegodišnji financijski okvir, odnosno Kohezijsku politiku dodatnih 13 milijardi kuna, što je dvostruko više sredstava nego je bilo na raspolaganju u prethodnoj financijskoj perspektivi.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.