Foto: Unsplash/Ilustracija

NASTAVLJA SE RAT OKO UMJETNE INTELIGENCIJE! Tehnološki divovi ulažu milijarde u novu tehnologiju: Stigao Googleov odgovor Microsoftu

Autor: I.G.

Google predstavlja novu generaciju umjetne inteligencije kako bi odgovorio na konkurenciju i zaštitio svoju poziciju na vrhu tržišta oglašavanja u tražilicama. Očekuje se da će Google predstaviti inovativne proizvode na godišnjoj konferenciji u Mountain Viewu, Kalifornija.

Googleov interni projekt pod nazivom Magi ima za cilj implementirati generativnu umjetnu inteligenciju u njihovu tražilicu. Ova tehnologija omogućuje umjetnoj inteligenciji da odgovara na ljudske upite i izvlači novi sadržaj iz prethodnih podataka. Očekuje se da će ova inovacija promijeniti način na koji korisnici pristupaju globalnim informacijama i mogla bi utjecati na globalno tržište oglašavanja putem pretraživanja.

Kompanija se suočava s izazovima konkurencije koja iskorištava generativnu umjetnu inteligenciju kao alternativu za prikazivanje sadržaja s weba. OpenAI chatbot pod nazivom ChatGPT, podržan od strane Microsofta, već je doveo u pitanje Googleovu poziciju. Microsoftova tražilica Bing također je unaprijeđena s chatbotom sposobnim odgovarati na upite za koje ne postoji jasan rezultat na internetu.


Microsoft se pohvalio povećanjem tržišnog udjela Binga u SAD-u, ali još uvijek zaostaje za Googleom u broju pretraživanja. Googleovi suparnici su nadmašili Googleova istraživanja posljednjih godina, predstavljajući tehnološku i poslovnu prijetnju.

Googleov tim već neko vrijeme radi na implementaciji konkurentnog chatbota pod nazivom Bard, koji bi mogao biti pušten u upotrebu na konferenciji ili prije toga. Sundar Pichai, izvršni direktor Alphabeta, najavio je da će generativna umjetna inteligencija biti integrirana u Google pretraživanje, omogućavajući složene upite i čak pružajući blogove o ljudima koji sviraju glazbala.

Google također želi naglasiti svoj istraživački imidž, a na konferenciji se očekuje predstavljanje snažnog modela umjetne inteligencije pod nazivom PaLM 2. Također se očekuje da će biti predstavljen novi hardver za liniju Googleovih uređaja Pixel.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.