Foto: Pixabay/Ilustracija

Narod odlučuje o budućnosti svojih starijih: Dvije inicijative naći će se na ozbiljnom testu

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Kako to obično biva u Švicarskoj, građani su ponovno dobili priliku da odlučuju o važnim pitanjima za vlastitu egzistenciju. Tako će u nedjelju na referendumu glasati za dvije inicijative koje se tiču budućih umirovljenika. Jednom inicijativom se želi uvesti 13. mirovina, a drugom podići dob za odlazak u mirovinu.

Prvi prijedlog su iznijeli švicarski sindikati kroz inicijativu “Bolji život u mirovini”. Oni žele isplatu 13. mirovine po uzoru na 13. plaću koju dobivaju brojni radnici u toj zemlji. Ankete pokazuju da građani to podržavaju, doduše u sve manjoj mjeri.

Mirovine se u Švicarskoj kreću do 2450 franaka (2579 eura) za samce i 3675 franaka (3868 eura) za bračne parove. Iako se to čini mnogo, pogotovo za hrvatske prilike, ondje zapravo i nije. Najam dvosobnog stana u švicarskim gradovima iznosi barem 3000 franaka, a za kavu je potrebno izdvojiti najmanje pet franaka.

Foto: Vojko Bašić/Cropix/Ilustracija

Kriza kupovne moći

Ako prijedlog prođe na referendumu, Švicarska bi postala 14. zemlja u Europi koja ima ovakav model isplate mirovine. Čak i susjedni Lihtenštajn, koji koristi istu valutu, već godinama ima sličan model isplate mirovina.

“Imamo krizu kupovne moći. Umirovljenicima pada životni standard”, rekao je čelnik Švicarske sindikalne federacije (SGB) Pierre-Yves Maillard, čiju inicijativu podržavaju ljevičarske stranke. No, desnica i centristi te vlada i parlament žestoko su protiv. Vladajući poručuju da bi ova mjera koštala više od četiri milijarde franaka godišnje, čime bi postala upitna financijska stabilnost socijalnog sustava. Upozoravaju da bi takvi rashodi značili podizanje poreza. Krajnje desna Švicarska narodna stranka smatra da će 13. mirovina omogućiti “parazitima” da iskorištavaju socijalni sustav.

Njihova upozorenja, izgleda, imaju učinka na javno mnijenje. Prema posljednjem istraživanju, 53 posto ispitanika podržava uvođenje 13. mirovine, a 43 posto je protiv. U ranijem istraživanju podršku ovoj inicijativi je dalo 61 posto građana.

I BOGATIM NIJEMCIMA HRVATSKA JE PRESKUPA? Jasno rekli što misle o nama, radije će u Egipat nego na Jadran
I u Hrvatskoj žele 13. mirovinu

I u Hrvatskoj postoji inicijativa za uvođenje 13. mirovine. Umirovljeničke udruge na tome inzistiraju već godinama, a čini se kako su nedavno napravile najveći pomak. Naime, ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić otvorio je mogućnost uvođenja 13. mirovine. Čak je i predložio model isplate, koji bi jamčio umirovljenicima pet eura po ostvarenoj godini staža. No, umirovljeničke se udruge s time ne slažu.

“Predložili smo da u prvoj godini isplate, 13. mirovina bude 25 posto osobne mirovine, s time da bi ona svake godine rasla. Mađari su, kad su to uveli, imali 25 posto, lani su imali 50 posto, a ove godine imaju 100 posto iznosa mirovine. Možda je to jedan način kako bi se to moglo provesti”, poručio je zamjenik predsjednice Sindikata umirovljenika Hrvatske, Stjepan Milobara.
Ako to Vlada ne prihvati, imaju rezervno rješenje – isplatiti iznos aktualne vrijednosti mirovine po godinama staža. Ona bi s novim usklađivanjem trebala iznositi 12,26 eura. Govoreći o usklađivanju mirovina, u SUH-u drže da bi ga trebalo provoditi na drugačiji način. Sadašnju formulu usklađivanja ne drže dobrom, jer su, kažu, mirovine kasnile za inflacijom. Predsjednica SUH-a Jasna Petrović je naglasila da su u protekle tri godine cijene hrane rasle 40 posto, a mirovine svega 25 posto.

Dio mirovinskih fondova nadoknadio prošlogodišnje minuse: Spasilo ih je ulaganje u jednu stvar

Kasniji odlazak u mirovinu

Osim uvođenja 13. mirovine, Švicarci će na nedjeljnom referendumu odlučivati i o podizanju dobi za odlazak u mirovinu. To je inicijativa mladeži desničarske Liberalne stranke, koja traži podizanje dobi za umirovljenje sa 65 na 66 godina u sljedećih 10 godina, kako bi se osiguralo financiranje budućih mirovina.

Prije dvije godine su Švicarci tijesnom većinom odlučili podići dob za umirovljenje žena sa 64 na 65 godina. Ovog puta, sudeći po istraživanjima javnog mnijenja, ovakva inicijativa neće proći. Zadnje ankete pokazuju da 35 posto građana podržava ovu ideju, a 63 posto joj se protivi.

U Hrvatskoj je posljednji pokušaj podizanja dobi za odlazak u mirovinu propao nakon što je Vlada prihvatila zahtjeve sindikalne referendumske inicijative “67 je previše”. Naime, 2019. godine, Vlada je namjeravala uvesti podizanje dobi za umirovljenje sa 65 na 67 godina, koje bi bilo na snazi od 2032. godine. No, sindikati su prikupili potpise više od 700.000 građana koji su se tomu usprotivili.

Trenutno dob za umirovljenje raste samo ženama. One ove godine u mirovinu mogu ići kad navrše 63 godine i šest mjeseci. Dob za umirovljenje žena će se postupno podizati do 2030. godine, kad će se izjednačiti s dobi za umirovljenje muškaraca, koja iznosi 65 godina. Doduše, moguće je i sada ostati dulje u svijetu rada, jer su zakonodavci predvidjeli da zaposlenici u dogovoru s poslodavcima mogu ostati na poslu i nakon što navrše 65 godina, bez odlaska u mirovinu.

Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.