Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Napravile kobnu pogrešku i ostale bez nasljedstva: Jedna odluka bila je ključna

Autor: M.D.

Pet unuka Fredericka Warda starijeg, koji je preminuo 2020. u 91. godini, morat će platiti 200.000 funti (234.162,04 eura) odštete, nakon što su sudskim putem pokušale doći do trećine vrijedne imovine svog djeda. Naime, on im je, razočaran postupcima svog sina, odnosno oca svojih unuka u oporuci ostavio svega 50 funti (58,54 eura).

Carol Gowing, Angela St Marseille, Amanda Higginbotham, Christine Ward i Janet Pett, krenule su u pravnu bitku nakon što ih je djed “počastio” s 50 funti u kuverti, jer je bio razočaran zbog toga što ga nisu posjećivale nakon smrti svog oca Fredericka mlađega.

Slučaj je dospio na Visoki sud koji je trebao odlučiti tko će platiti troškove odvjetnika. No, sudac James Brightwell odlučio je da je “posve razumno da razočarani djed izbaci svoje unuke iz oporuke zbog njihova vrlo ograničena kontakta s njim”. Naložio im je plaćanje odvjetničkih i sudskih troškova tete i ujaka koje su tužile te vlastitih sudskih troškova. Odredio je i da odmah moraju platiti 100.000 funti (117.081,02 eura). Ukupni sudski troškovi iznose 136.470 funti (159.780,47 eura) bez PDV-a koji još nije uračunat. Od toga na troškove njihovih odvjetnika otpada 85.688,50 funti (100.326 eura), piše Metro.

Ilustracija

Žestoka svađa pokrenula spor

Inače, oporuka Fredericka Warda starijeg vrijedna je pola milijuna funti (585.405,10 eura). U tu cifru ulazi imanje s kućom vrijednom gotovo 450.000 funti (526.864,59 eura). Imanje je podijelio na troje djece, Fredericka mlađeg, Terryja i Susan. No, Frederick mlađi je preminuo prije svog oca, 2015. godine. No, kako ga njegove kćeri nisu posjećivale, djed ih je jednostavno izbacio iz oporuke.

Na čitanju oporuke, 2018. godine, izbila je žestoka svađa između unuka i njihove tete i strica. Podigle su tužbu, tvrdeći da je njihov stric Terry prisilio djeda da napravi takvu oporuku. Tetu Susan su, pak, optužile da je izvršila “nedopušteni utjecaj” na svog pokojnog oca. No, sudac u prvom stupnju postupka, Maxwell Myers, ocijenio je da “kad netko umre, ima pravo ostaviti svoju imovinu kome god hoće”.

Njihovi odvjetnici su odlučili igrati na kartu “provokativnog ponašanja” tete i strica, no to im nije prošlo zbog izjave koja je dana na sudu. No, važnija je ipak bila odluka pokojnika, koji je odlučio izbaciti gotovo pola obitelji iz oporuke.

Bitka za imovinu splitske plemkinje od 50 milijuna eura: Ima 40-ak nekretnina, račune, umjetnine
“Pokojnik je dao obećanje dok je bio živ da će, ako jedno od njegove djece umre, njihova djeca naslijediti njihov dio. Je li ponašanje pokojnika izazvalo parnicu? Terry Ward je prilikom čitanja oporuke priznao da je takvo obećanje dano. Ali ne može se reći da je pokojnik bio pravi uzrok parnice. Bila je to promjena u odnosu između pokojnika i podnositelja zahtjeva, a to je druga stvar. Ne smatram primjerenim naložiti da bilo kakvi troškovi izađu iz ostavine.

U okolnostima u kojima su tužiteljice znale da su im dani minimalni darovi i da bi to izazvalo uznemirenost, nisam siguran zašto se čitanje oporuke odvijalo na način na koji se dogodilo, što je izazvalo dio sukoba. Terryjevo ponašanje neposredno nakon smrti njegova oca bilo je provokativno”, zaključio je sudac Brightwell dodavši da to ipak nije dokaz tvrdnje da je Terryjevo ponašanje uzrokovalo spor.
Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.