fbpx
Foto: Darko Tomas / CROPIX

NAPOKON OTKRIVENA ISTINA O KONZUMOVIM BLAGAJNICAMA! Ovo više nitko nigdje ne spominje

Autor: Iva Međugorac

Tijekom prošle poslovne godine Konzum je ostvario deset milijardi kuna ukupnih prihoda, ali i gubitak od čak 253 milijuna kuna- podatak je to koji se oktiva u financijskom izvještaju ove kompanije koja kao što je poznato posluje u sastavu Fortenova grupe, odnosno bivšeg Agrokora. Poslovanje nije moguće usporediti s lanjskom godinom pošto se u izvještaju spominju samo podaci za prvih devet mjeseci 2019.godine, budući da nova tvrtka Konzum plus postoji od početka travnja predlanjske godina. Konzum je uz to prošle godine preuzeo posloovanje tvrtke Velpro koja se bavi veleprodajom, pa i to također treba imati u vidu. Unatoč tome nije teško zaključiti da Konzum ne stoji najbolje, dobit iz poslovanja lani im je iznosila svega 66 milijuna kuna, dok su se financijski rashodi popeli na basnoslovnih 345 milijuna kuna. Konzum je i lani zapošljavao preko 10 tisuća radnika, a prosječna neto plaća zaposlenika ondje je iznosila 4280 kuna. Premda trenutno Konzum ima 500-tinjak zaposlenih više nego prošle godine tu opet treba imati u vidu preuzimanje drugih poduzeća odnosno već spomenutog Velproa. Službena statistika također otkriva kako u Konzumu radi oko 70 posto žena, radi se uglavnom o blagajnicama, čija je prosječna plaća nešto veća od državnog minimalca koji iznosi 3400 kuna. Negativan kapital od 449 milijuna kuna također je prikazan u Konzumovim poslovnim knjigama, a uz to s drugim tvrtkama iz sastava Fortenove jamac je za obveznice koje su izdane u zadnje dvije godine, a koje iznose 11,5 milijardi kuna. ”Ivice, vrati se, sve ti je oprošteno” ispod glasa u posljednje vrijeme progovaraju djelatnici nekadašnjeg Agrokora, današnje Fortenove grupe. Radnici su novom upravom i novom ekipom koja ih vodi u velikoj mjeri razočarani, podsjećaju da je Agrokor nekoć bio obiteljska tvrtka te da su se čak i oni nižerangirani u svakom trenutku mogli obratiti velikom “gazdi” Ivici Todoriću, a sada to ne mogu. Tvrtka je strogo ustrojena, u njoj se osjeti duh velike korporacije, a međusobni kontakt posve se izgubio, zbog toga nezadovoljna vojska radnika razmišlja o odlasku, no njihova razmišljanja poremetila je pandemija koronavirusa koja je zaustavila gospodarstvo. U tako neizvjesnim vremenima i sami svjedoče neizvjesnosti u svojim redovima. “Fortenova nema budućnost, to uopće ne postoji, ona će se raspasti u totalu, čak će i one najsnažnije tvrtke nestati”, tvrdio je pak sam Todorić u jednom od svojih posljednjih medijskih istupa. U tom svojem posljednjem intervjuu Todorić je znao ono što sada otkrivaju brojke. Očito je da ima insajderske informacije.

. Da je situacija u bivšem Agrokoru uistinu dramatična, potvrđuju i naši sugovornici zaposleni u toj grupaciji te dodaju da Fortenovi oni nisu u interesu, a u interesu novim šefovima nije ni opstojnost tvrtke. Todorić je, prema riječima naših sugovornika, puno ulagao, od te tvrtke živio i gradio vlastitu financijsku stabilnost, a to sada nije slučaj. I građani u sve većoj mjeri prepoznaju da Fortenova nije hrvatska pa se okreću drugim proizvođačima i proizvodima, a to se osjeti i na poslovanju korporacije. Pad prihoda prošle su godine zabilježile sve Agrokorove perjanice, što znači da su u godini snažnog rasta sektora manju prodaju imali Konzum, Jamnica, Zvijezda,  Belje, PIK, pa i Tisak. Zanimljivo, među deset najvećih prošlogodišnjih gubitaša čak četiri dolaze iz bivšeg Todorićeva koncerna pa su shodno tome u velikim problemima Konzum, Tisak i Velpro. Taj negativni trend ozbiljno zabrinjava one upućene u ovu problematiku, jer ako se nastavi, Fortenova neće moći otplaćivati skupe kredite

Drugim riječima, premda je i država nastojala spasiti Agrokor i premda je tu priču Plenković smatrao završenom, situacija ni izbliza nije onako bajna kako se to donedavno prezentiralo. Dapače, situacija se trenutačno čini još ozbiljnijom, a naši sugovornici zabrinuti su i zbog toga što se o njihovu stanju i problemima više nigdje ne govori.

Poslali smo upit Konzumu te ćemo ga objaviti kad stigne.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.