Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

NAPOKON I NEKE DOBRE VIJESTI: Hrvatska u plusu 44 milijarde kuna u odnosu na uplate u proračun EU

Autor: Ivana Jurišić

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak je na sjednici Vlade predstavila Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2014. – 2020. godine kada je Hrvatskoj na raspolaganje stavljeno ukupno 10,73 milijardi eura.

Izvješće navodi kako su do 7. listopada ove godine ugovoreni projekti u vrijednosti od 13,19 milijardi eura, odnosno 122,88 posto dodijeljenih sredstava.

“Ukupno je isplaćeno 6,57 milijardi eura, odnosno 61,24 posto dodijeljenih sredstava te je ovjereno 5,36 milijardi eura, odnosno 49,98 posto dodijeljenih sredstava”, piše u izvješću. 

Razlika između uplaćenih sredstava iz proračuna EU u proračun RH i sredstava uplaćenih iz Proračuna Republike Hrvatske u proračun Europske unije je u razdoblju od 2013. godine do 7. listopada 2021. iznosila 44,02 milijarde kuna u korist proračuna Republike Hrvatske. Ako se u to uključi i uplaćeni predujam za Nacionalni plan oporavka i otpornosti Hrvatska je u plusu 50,15 milijardi kuna.

Najbolji postotak ugovorenosti sredstava od 132,04 posto ukupno raspoložive alokacije ima operativni program Konkurentnost i kohezija, dok najbolji postotak isplaćenih sredstava bilježi Program ruralnog razvoja, odnosno 78,06 posto dodijeljenih sredstava.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.