fbpx

Napokon, građani više ne moraju plaćati opomene radi neplaćanja!

Autor: D.G.

Neujednačeni i ponekad vrlo visoki iznosi opomena od strane trgovaca prilikom naplate potraživanja sličnih iznosa proizvoda i usluga dovode do situacije da su potrošači, osim postojećeg dugovanja i zateznih kamata, opterećeni i iznosima opomena, što dodatno povećava njihovu zaduženost.

Uzimajući u obzir tešku ekonomsku situaciju i opterećenost potrošača, Vlada je na današnjoj sjednici predložila izmjene Zakona o zaštiti potrošača predloživši da se ukine naknada koju potrošači dobivaju zbog opomene radi neplaćenih računa.

U zakonu stoji kako se ova mjera odnosi na trgovce, a trgovac je bilo koja osoba koja sklapa pravni posao i djeluje na tržištu u okviru trgovačke i profesionalne djelatnosti, piše Poslovni dnevnik.

– Činjenica da neujednačeni i ponekad vrlo visoki iznosi opomena koje šalju trgovci prilikom naplate potraživanja sličnih iznosa proizvoda i usluga dovode do situacije da su potrošači, osim postojećeg dugovanja i zateznih kamata, opterećeni i iznosima opomena, što dodatno povećava njihovu zaduženost, ukazuje na nužnost uređenja ovog područja – stoji u obrazloženju Vladine odluke.


Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.