Tonci Plazibat / CROPIX/Ilustracija

Namirnica koju si jedva priušte i bogati raste u Hrvatskoj: Pola kilograma košta 8700 eura

Autor: Dnevno.hr

Proteklih se mjeseci naveliko priča o cijenama kakaa koje su značajno porasle zbog klimatskih promjena, odnosno sve slabijeg uroda koji teško može pokrivati potražnju. Prošlog je tjedna na londonskoj i njujorškoj burzi robe kakao dostigao cijenu od 10.000 dolara po toni. Zbog toga su skuplje i namirnice poput čokolade.

No, ima i skupljih prehrambenih namirnica, ili barem onih koje bi se mogle smjestiti u taj rang. To znači da nisu namijenjene svakodnevnoj prehrani, već ih koriste samo bogataši u manjim količinama.

Recimo, šafran je najskuplji začin na svijetu. Svega pola kilograma košta i do 8700 eura. Cijena je djelomično opravdana ako se uzme u obzir da je za navedenu količinu potrebno ubrati 75.000 cvjetova. Možda se to ne čini kao problem, ali treba znati da cvijet šafrana cvate samo tjedan dana u godini. Stoga je skupljanje ovog cvijeća vrlo unosan i naporan posao.

Foto: Pexels

Za porciju fugu ribe treba izdvojiti i 410 eura

Pojedine vrste ribe također mogu doseći astronomske cijene. Tako je za porciju ribe fugu u Japanu potrebno izdvojiti 410 eura. Cijena nije uvjetovana time da je ribu teško uloviti ili da spada u ugrožene vrste, već je riječ o kompliciranoj pripremi. Naime, riba fugu u sebi ima smrtonosni otrov. Zbog toga je pripremaju samo stručnjaci koji su prošli trogodišnje školovanje da bi mogli raditi samo s tom ribom. To se sve odražava na cijenu obroka.

U Japanu je popularna i plavoperajna tuna. No, i njena je cijena basnoslovna – 3500 eura za pola kilograma. Početkom 2020. godine je primjerak od 270 kilograma prodan za milijun i pol eura. Cijene tune bi trebale nastaviti rasti, jer je zbog izlova gotovo nestala iz oceana.

Japan je očito dom skupe hrane. Naime, lubenica sorte densuke može dostići cijenu oko 5000 eura. Doduše prodaje se samo na posebnim aukcijama i konzumira se samo u posebnim prigodama, što s obzirom na cijenu i nije čudno. Skupa je i govedina Kobe, tradicionalnom specijalitetu od masne crne govedine koja dolazi iz provincije Hyogo. Proces uzgoja je vrlo rigorozan, zbog čega jedno govedo može doseći cijenu od 333.200 eura.

Foto: Srecko Niketic / CROPIX

I Hrvatska ima ‘konja’ za utrku

Iz Rusije, pak, stiže bijeli kavijar koji se dobiva iz ikre beluga kitova. S obzirom na to da samo dobivanje ovog specijaliteta nije jednostavno, ne čudi da se cijena kreće od 23 do 32 tisuće eura po kilogramu, piše Delicious.com.
No, i Hrvatska se ima čime podičiti. Naime, među najskupljom hranom na svijetu nalaze se i bijeli tartufi, koje je moguće pronaći u Istri i sjevernoj Italiji. Za pronalazak ovih gljiva koriste se dresirani psi i svinje, koje prolaze zahtjevnu dresuru. Tako je za pola kilograma svježih bijelih tartufa potrebno izdvojiti oko 8700 eura.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.