fbpx

NAKON VIŠE OD 30 GODINA STAŽA VRATIO SE NATRAG NA POSAO: Radim jer bih od 1500 kuna mirovine slobodno mogao umrijeti od gladi

Autor: Ivana Jurišić

Nakon što je Hrvatski sabor usvojio izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, krug umirovljenika koji će moći raditi pola radnog vremena i primati puni iznos mirovine proširio se i na korisnike obiteljskih mirovina. Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je 232.187 korisnika obiteljske mirovine, većinom udovica i udovaca, a iznos njihove prosječne mirovine bio je 2094 kune – što je manje od iznosa prosječne mirovine uopće koja je 2.817 kuna. Vladine projekcije pokazuju da bi ukupni broj korisnika obiteljske mirovine koji bi radio do polovine radnog vremena bio oko 1100 osoba, 2022. godine 3200 te da bi se već u 2023. godini popeo na 4100 takvih umirovljenika.

Broj radnika koji rade do 20 sati tjedno je u stalnom porastu, a prema podacima HZMO-a u lipnju ih je bilo čak 17.813. Svaki peti umirovljenik koji radi, čini to najviše u djelatnosti trgovine na veliko i malo te popravka motornih vozila i motocikala, a tek nešto malobrojniji su oni u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima. Slijede prerađivačka industrija te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

Mogućnost rada umirovljenika do pola radnog vremena, uz zadržavanje primanja, uvedena je prije sedam godina, tada samo za one koji su ostvarili pravo na starosnu mirovinu. Prije dvije godine taj je krug proširen i na dugogodišnje osiguranike (one koji u mirovinu odlaze s 41 godinom staža i 60 godina života) te korisnike prijevremene starosne mirovine, a sada i na korisnike obiteljskih mirovina.

Jedan od zaposlenih umirovljenika je i 67-godišnji Željko koji je u mirovini već godinu i pol, a sada radi 20 sati tjedno u Matici umirovljenika.

“Nakon više od 30 godina staža, mirovina mi je bila samo 1500 kuna, pa nije bilo druge nego se opet uhvatiti posla. Imam sina studenta i da mi nije ove plaće ne znam kako bismo izgurali mjesec”, priča nam Željko.

“Svaki mjesec dobijem nešto više od 2000 kuna, a da nije tih novaca ne bismo mogli platiti ni režije ni kupiti hranu. Onako bih bio u depresiji, išao u birtiju ili provodio dane po parku, a ovdje je lijepo, radim, družim se s drugim ljudima i osjećam kao da mi život opet ima smisla. Da mi nije ove plaće mogli bismo i umrijeti od gladi”, ističe Željko.

Pitamo ga koliko još dugo namjerava raditi.

“Koliko god budem mogao i koliko god me budu htjeli. Od svoje mirovine ne mogu živjeti pa me je ova plaća jednostavno spasila”.
Ekonomski analitičar Damir Novotny ističe da s obzirom na činjenicu da Hrvatska ima veliki manjak radne snage, čak i ograničenje radnog vremena na četiri sata dnevno nepotrebno:

“Radnik i poslodavac će se dogovoriti koliko će to raditi, bilo to dva ili osam sati. Nema potrebe da se nekoga sprečava da radi i osam sati dnevno, ako je to sposoban”, ističe Novotny.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.