NAKON TEŠKE GODINE IZA NAS, GOSPODARSTVO BRZIM KORACIMA IDE NAPRIJED: Promet industrije u svibnju porastao za čak 36 posto

Autor: Ivana Jurišić

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je ukupan promet industrije u svibnju bio za 36 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a porastao je i na mjesečnoj razini i to za 3,4 posto.

U usporedbi sa svibnjem 2020. godine ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u svibnju ove godine porastao je na domaćem tržištu za 23,8 posto, a na stranom za 56,4 posto.

Na godišnjoj razini najviše je porasla ukupna prodaja energije, za 126,8 posto. Ukupna prodaja intermedijarnih proizvoda u svibnju ove godine bila je za 43 posto veća nego u svibnju lani, trajnih proizvoda za široku potrošnju 40,2 posto, kapitalnih proizvoda 24,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 23,9 posto.

Promet industrije na godišnjoj razini raste od početka ove godine, izuzme li se veljača kada je pao za 7,7 posto. U siječnju je zabilježen najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj prošle godine, u ožujku za 11,7 posto, a u travnju za 40,6 posto. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je promet industrije u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje porastao za 15,5 posto.

Na mjesečnoj je razini promet industrije u svibnju porastao za 3,4 posto, pri čemu je na domaćem tržištu povećan za tri posto, a na nedomaćem tržištu je pao za 6,3 posto.

U svibnju je u usporedbi s travnjem prodaja intermedijarnih proizvoda porasla za 8,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,6 posto i energije 0,8 posto, dok je prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 1,4, a kapitalnih proizvoda za 26,1 posto.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.