fbpx
Foto: Pixabay

NAKON ŠTO SU EUROPSKE VINOGRADE POHARALI MRAZ I TUČA: Proizvodnja vina bi mogla biti najmanja u šest desetljeća

Autor: Dnevno.hr

Međunarodna udruga vinara i vinogradara je objavila kako bi svjetska proizvodnja vina zbog loših vremenskih uvjeta u Europi ove godine mogla pasti na najnižu razinu u šest desetljeća dok bi se potražnja trebala približiti pretpandemijskoj razini.

Procjenjuju kako bi se proizvodnja ove godine mogla kretati u rasponu od 247,1 do 253,5 milijuna hektolitara, uz srednju procjenu od 250,3 milijuna hektolitara, što znači da bi se proizvodnja treću godinu zaredom zadržala ispod prosjeka i približila bi se onoj iz 2017. kada je proizvedeno 248 milijuna hektolitara. OIV je u četvrtak objavio kako bi njezina razina u tom slučaju bila najmanja u posljednjih šest desetljeća.

Iz udruge naglašavaju kako bi pad proizvodnje u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj, koje su najveći svjetski proizvođači vina, prevagnuo nad očekivanom najvećom proizvodnjom vina u povijesti južne hemisfere.

Procjene pokazuju da bi se proizvodnja u EU trebala smanjiti 13 posto, na 145 milijuna hektolitara, podsjećajući da su vinograde u zapadnoj Europi su ove godine pogodili proljetni mrazovi, a francuskim proizvođačima muke su zadale i jake kiše, tuča i snijet.

Iako se očekivalo da će se obujam američke proizvodnje zbog ljetne suše zadržati ispod petogodišnjeg prosjeka, ona bi ipak trebala porasti šest posto, na 24,1 milijun hektolitara.

Povoljni vremenski uvjeti bi trebali potaknuti skok proizvodnje na južnoj hemisferi za 19 posto, na 59 milijuna hektolitara, a iznimka među dobrim rezultatima vodećih proizvođača trebao bi biti Novi Zeland.

Nije objavljena prognoza proizvodnje

OIV nije objavio prognozu proizvodnje za Kinu za 2021. jer nije raspolagao podacima o berbi, ali u priopćenju stoji da očekuju nastavak trenda strukturnog pada koji je počeo još 2016. godine.

U isto vrijeme ohrabruju globalni trendovi potrošnje. Naime, podaci iz prve polovine godine signaliziraju oporavak, unatoč kontinuiranim poremećajima u turizmu i ugostiteljstvu koje izaziva pandemija koronavirusa.
glavni direktor OIV-a Pau Roca napominje da se i dalje očekuje povećanje globalne potrošnje u usporedbi s 2020.,  dodavši i da podaci o trgovini u prvoj polovini godine pokazuju veći obujam nego u pretpandemijskom razdoblju.

Rastu potrošnje i pomogao prijelaz na internetsku prodaju.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.