fbpx
Foto: Admir Buljubasic / CROPIX

NAKON PRONAĐENE SALMONELE MORA USMRTITI 150 TISUĆA KOKOŠI: ‘Očigledno je da nekom smetam, nadam se da će se uključiti i Uskok’

Autor: Dnevno.hr

Nakon što je posljednjih dana u nekoliko navrata u njegovim jajima nađena salmonela, vlasnik farme za proizvodnju i prodaju jaja Marijan Lukač morat će usmrtiti 150.000 svojih kokoši.

“Ovo ne bih crnom đavlu poželio, a ne bilo kome drugom. Šteta je ogromna. Ne znam što je gore, psihičko stanje kompletne moje obitelji, mojih djelatnika. Svi proživljavaju ovo…”, rekao je za RTL Marijan Lukač, vlasnik tvrtke za proizvodnju i prodaju jaja.

Lukačeva farma, koju vodi već 30 godina, broji 80 zaposlenih. Posao su nakon njega, nastavile i njegove četiri kćeri.


“Lukač nije jaje, nije kokoš. To je moj otac, moja mama, moje sestre i ja. Loše”, kaže Magi Lukač, voditeljica tvrtke za proizvodnju jaja.

Nije im jasno što se događa jer su, kako kažu, pazili na sve mjere. Sam pogon je izoliran iz naselja, kokoši nisu u kavezu. Provedena je sva dezinfekcija, a perad je tri puta cijepljena protiv salmonele. Sumnjaju da im podmeću konkurenti.

“Imam sumnju na ispravnost svega ovoga i mislim da tu ima elemenata i kriminalnih radnji. Očigledno da nekome smetam i da mu je puno lakše bez mene. Ja se nadam da će se Uskok uključiti u ovo i da će to istjerati na čistac”, kaže Marijan Lukač.

Kaže kako je njegova tvrtka druga po proizvodnji jaja u Hrvatskoj, a da ih na tržište mjesečno stave oko 5 milijuna.

“I da se nigdje nitko u cijeloj Hrvatskoj nije požalio na salmonelu? Na neki proljev, na neke simptome. Međutim, nalaz je pokazao tako. Papir trpi sve”, kaže Marijan Lukač.

Farmu imaju na dvije lokacije, a novi pogon star je niti dvije godine. U njega je investirano 60 milijuna kuna, a lani ga je posjetio i premijer Plenković. Štetu procjenjuju na više milijuna.
“Planiramo nastaviti na drugoj lokaciji, imamo kavezni uzgoj. I kavezni uzgoj je u redu. Za prvu ruku ostavit ćemo svoje tržnice. Imamo izuzetnu potporu od svih kupaca. Mislim da nemamo niti jednu negativnu reakciju. Ljudi nas tješe”, kaže Magi Lukač.

No, pitaju se kako nakon svega nastaviti poslovati u Hrvatskoj.

“Sve vrijeme razmišljam gdje sam pogriješio? Mislim da je moja jedina greška što sam uspješan poduzetnik”, kaže Lukač.
“Moj otac, čovjek je budan od pet ujutro do ponoći. Vrši utovare, istovare. On je svoj život posvetio ovome”, kaže Magi Lukač.

Iz Državnog inspektorata im još nije nitko javio gdje će i kada kokoši biti usmrćene.

Podsjetimo, Državni inspektorat izvijestio je da se zbog salmonele na farmi Lukač s tržišta povlače konzumna jaja pet serija LOT brojeva.

“S tržišta se povlače konzumna jaja sljedećih LOT brojeva: 161022, roka trajanja: 16.10.2022.; 181022, roka trajanja: 18.10.2022.; 191022, roka trajanja: 19.10.2022.; 201022, roka trajanja: 20.10.2022.; i 211022, roka trajanja: 21.10.2022. Proizvod nije u skladu s EU Uredbom o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Proizvođač konzumnih jaja je Lukač d.o.o. iz Graberja Ivaničkog. Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod”, naveli su.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.