Foto: Robert Anic/PIXSELL

NAKON POTRESA, NA BANIJI NOVI PROBLEMI! Očajni seljaci pred bankrotom: ‘Država nam nije ništa pomogla’

Autor: Dnevno

U potresu na Baniji nisu stradali samo ljudi, već i brojne životinje. Ako nisu stradale pod ruševinama, nakon potresa su umirale na hladnoći. Mnogi vlasnici se nisu htjeli odvajati od svoje stoke pa su radije ostajali na svom imanju u improviziranim skloništima i kamp kućicama nego što su išli u kontejnerska naselja, a neki su bili prisiljeni nakupcima stoku prodavati u bescjenje jer se nisu mogli brinuti o njoj i nisu imali gdje sa životinjama.

Bosiljka Vilus iz Luščana za RTL kaže kako od prošle godine nisu imala janjaca. Sve od potresa ovce su podbacivale, a podbacuju i dan danas, kaže Vilus napominjući kako stvari ipak idu na bolje jer se nekih 50 komada ojanjilo. Kaže kako bi ranijih godina prodala 150 komada i tada se ne bi morala brinuti oko toga kako će obrađivati svoju zemlju jer za gnojivo nema.

A gnojivo je jako poskupjelo, 8.400 kuna za jednu tonu. Kad se tome doda sjeme, špricanje i gorivo, Bosiljka se pita kako će se izvući. Obično siju po 4,5 jutara, ali nisu sigurni da će ove godine to moći.

Ispod cijene prodao 13 krava

Slično je i Milanu Vranjaninu iz Luščana, kojeg su reporteri RTL-a posjetili prije točno godinu dana. Potres mu je uništio sve i kuću i štalu pa je morao ispod cijene prodati 13 krava pa danas ima tek nekoliko svinja i ovaca.  U svemu tome je nastradala i mehanizacija. Kaže kako država još ništa nije pomogla.

Isto kažu i drugi poljoprivrednici s Banije, iako iz ministarstva poljoprivrede kažu da i dalje dijele novac za stoku, mehanizaciju i obnovu objekata. Kažu i da su podijelili hranu za stoku, posredovali u njezinoj prodaji, organizirali donacije rasplodnih životinja i da su i oni zaslužni što barem na papiru na Baniji živi više krava i ovaca.

Koliko je danas loše vidi se na imanju obitelji Radmanović gdje je prije godinu dana bilo12 krava, a danas im je staja poluprazna. Tu su tek dvije junice i par svinja.

Jelenko Radmanović iz Donje Bačuge kaće kako je nekoć u štali imao 28 komada, što na vezovima, što pored, i u susjednoj štali 8 komada. Prije potresa je bilo 4 kooperanta, znači proizvođača mlijeka, ali nakon potresa, više nema ničega.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.