Nakon HAC-a Uskok provjerava i Hrvatske ceste

Autor: D.G.

HC bez održanog natječaja radi na brzoj cesti od Sv. Kuzama do Križišća, vrijednoj 800 milijuna kuna. Uz to, brza cesta do zadarske luke Gaženica je poskupila s prvotno planiranih 250 na 660 milijuna kuna.

Nakon korupcijskih afera u HAC-u, Uskok provjerava i Hrvatske ceste, piše Poslovni dnevnik. Provjerava se pogodba za dio riječke obilaznice na kojoj radi Skladgradnja te financiranje ‘Kalmetine’ preko HAC-a i HEP-a.

Iako nije bila na natječaju, tvrtka radi na brzoj cesti od Sv. Kuzama do Križišća, vrijednoj 800 milijuna kuna. Drugi ugovor koji se provjerava je način financiranja čuvene brze ceste do zadarske luke Gaženica koja je poskupila s prvotno planiranih 250 na 660 milijuna kuna i koju su formalno gradile Hrvatske ceste, ali su ih plaćale Hrvatske autoceste.

Prema dokumentima koje ima Poslovni dnevnik, HAC je Hrvatskim cestama isplatio ukupno 610 milijuna kuna za “Kalmetinu” te za još dva čvora: Šibenik i Bisko, iako za to nema zakonskog uporišta. Dodatno, HAC je pomogao Hrvatske ceste sa 200 milijuna kuna jer su se pri gradnji autocesta prekomjerno koristile ceste, iako ugovori o takvom plaćanju nisu potpisivani.

Povezivanje tijeka novca između HAC-a i HC-a i svrhu trošenja daje sasvim novu dimenziju istragama, piše Poslovni i dodaje kako je predsjednik nadzornih odbora obje tvrtke tada bio Zdravko Livaković, desna ruka ministra Božidara Kalmete, diskretno maknut sa svih funkcija nakon što su počele izbijati afere.

Ministar Kalmeta pod istragom USKOK-a zbog malverzacija pri gradnji ‘Kalmetine’

Ministar Kalmeta žrtvuje ‘svoje’ direktore u HAC-u

Kalmeta smijenio Sapunara s mjesta člana Uprave HAC-a




Stanić: Opet privode samo izvršitelje, a trebali bi Kalmetu i Livakovića

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.