fbpx
Foto: Wotchit/Wolfgang Kumm/dpa

NAKON 16 GODINA VLADAVINE ANGELE MERKEL, SVI SE PITAJU: Skreće li Njemačka ulijevo i što to znači za Europu?

Autor: Ivana Jurišić

Nakon 16 godina vladanja konzervativaca pod vodstvom Angele Merkel njemački socijaldemokrati (SPD) tijesno su pobijedili na nedjeljnim nacionalnim izborima.

Još uvijek se ne zna znači li to novi početak za najveću europsku ekonomiju jer će vjerojatno biti potrebni mjeseci da se formira nova koalicija. U svakom slučaju, već prije izbora zabilježen je veliki odljev depozita njemačkih građana u Švicarsku koji su u strahu od uvođenja poreza na bogatstvo i povećanje poreza na nasljedstvo požurili sakriti svoju imovinu.

Znači li to da će Njemačka pod utjecajem lijevog SPD-a dizati poreze na imućne, pitamo ekonomskog analitičara Damira Novotnyja koji govori da je u Njemačkoj to apsolutno nemoguće s obzirom na raspršenost glasova s lijeve i desne strane spektra:

“U ovom trenutku nijedna politička stranka nema apsolutnu većinu kako bi mogla provoditi takve politiku. Ono što znamo u ovom trenutku je da će u vladu ući njemački socijaldemokrati koji se u ovom trenutku oštro protive daljnjem povećanju porez”, kaže Novotny.

O oporezivanju bogatih

Postavlja se pitanje što će biti s zelenima koji su s 14,8 posto osvojili 118 mjesta u novom sazivu Bundestaga i koji su trenutačno treća stranka u Njemačkoj nakon SPD-a i CDU/CSU.

“Zeleni su se prilično promijenili posljednjih godina i njihova politika više nije radikalno lijeva politika, već za njih glasaju imućniji ljudi i viša srednja klasa. Bez obzira na to s kim naprave koaliciju, SPD-om kojemu je na čelu Olaf Scholz koji je bio ministar finaciija u vladi Angele Merkel i nije provodio nikakvu posebno radikalnu poreznu politiku ili s CDU/CSU koje vodi Armin Laschet, ne očekujem bilo kakvu radikalizaciju kojom bi se povećalo porezno opterećenje koje bi na negativan način utjecalo na ekonomske aktivnosti”, kaže Novotny.

Analitičar ističe kako će se sigurno još uvijek raspravljati o oporezivanju bogatih, ali kako su njemačke javne financije trenutačno u dobrom stanju ne vidi da će se to brzo dogoditi:

“S obzirom na financijsko stanje u državi, vjerojatno neće biti potrebni podizati koorperativne poreze ili uvoditi neke druge poreze kad trenutačni porezni sustav daje dobre rezultate”.
Njemačka javnost je u sinoćnjoj debati na prvom programu njemačke televizije gdje su sudjelovali predsjednici svih stranaka vidjela da je predsjednica Zelenih Annalena Baerbock relativno umjerena u zahtjevima, što predstavlja pomak na zahtjeve Zelenih.

“Iz onoga što se sad zna o zahtjevima Zelenih, vidi se kako njihovi fundamentalni zahtjevi nisu toliko radikalni niti su preskupi da ih se ne može zadovoljiti sa postojećom razinom financija”, ističe Novotny.

Majka svih koalcija

Napominje kako nije isključena ni mogućnost koalicije između Zelenih i CDU/CSU, koju u Njemačkoj popularno zovu “majka svih koalicija”.

“Naime, CDU/CSU je stabilnija stranka od SPD-a gdje Olaf Scholz predstavlja umjerenu frakciju, dok je u okviru stranke jaka i frakcija koje se zalaže za više dizanje sporeza nego što ih je spreman dići ovaj bivši ministar financija Angele Merkel.
U svakom slučaju, ističe Novotny, sve su opcije na stolu osim koalicije s radikalnom desnom Alijansom za Njemačku s kojom nitko ne želi koalirati.

O vakuumu koji se u njemačkoj, pa i europskoj politici stvorio odlaskom Angele Merkel Novotny kaže kako će se možda teško pojaviti netko s karizmom poput bivše kancelarke, ali to ne znači da u Njemačkoj nema sposobnih političara koji su državu spremni voditi i bolje od popularne “mutti”:

“Tu su u nešto lošijoj poziciji Zeleni koji uz izuzetak Joschke Fischera koji je ministar vanjskih poslova i zamjenika kancelara u vladi Gerharda Schrödera 1998. – 2005. nemaju previše iskustva u saveznoj vladi. Što se tiče ostalih, ima mnoštvo odgovornih političara.”

Uostalom, ističe Novotny, Njemačka je poznata po tome što uvijek nađe kompromis kao što je to bila koalicija CDU/CSZ i SPD-a koja je usprkos nekim problemima bila iznimno uspješna.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.