Damjan Tadic / CROPIX/Ilustracija

Najveća zamka Crnog petka: Na ovu foru s cijenama posebno obratite pažnju

Autor: Z.S.

Hrvatsku trese potrošačka groznica. Crni petak je pred vratima i brojne trgovine pripremile su popuste kojima mame kupce. No, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević, upozorila je putem službene stranice Udruge kako ne samo za Crni petak nego i za blagdansku kupnju treba oprezno i pažljivo kupovati te je otkrila o čemu bi svi posebno trebali voditi računa, što možete pročitati u nastavku. Pogotovo treba obratiti pažnju na cijene, jer se nemali put dogodio da je neki proizvod na ‘sniženju’ a cijena mu je veća nego što je bila.

Cijene

Uz sniženu cijenu treba biti istaknuta i najniža cijena u posljednjih 30 dana – provjerite da li je ima i usporedite koliko je snižena – cijene moraju biti dvojno iskazane (euri i kune).

Povrat robe

Provjerite prije kupnje da li možete proizvod vratiti ili zamijeniti, jer trgovac nema zakonsku obvezu vratiti novac za ispravan proizvod.

Usporedite cijene

Ima dosta portala koji nude usporedbu cijena, iskoristite to i provjerite, možda je negdje još jeftinije.

Foto: Unsplash

Internet kupnja

Dobro provjerite stranicu na kojoj kupujete, jer je sve više prevarantskih stranica – i tu mora biti istaknuta najniža cijena u zadnjih 30 dana, cijene moraju biti dvojno iskazane, moraju biti svi podaci o trgovcu – naziv, adresa, mail, telefon, način plaćanja, dostave, povrata robe

Preuzimanje pošiljaka i plaćanje pouzećem

Imate pravo provjeriti sadržaj pošiljke – da li je unutra roba koju ste naručili i da li je neoštećena – ako dostavljač ne pristaje na provjeru nemojte preuzeti pošiljku.

Tražite račun

Kod plaćanja pouzećem tražite račun od dostavljača, ako nemate računa ne možete reklamirati robu.
Plaćajte karticama

Ako trgovac ne isporuči plaćenu robu ili ako je roba vraćena, a trgovac ne vraća novac ,moguće je putem banke vratiti novac (chargeback).

Foto: Unsplash

Provjerite kuda vraćate robu

Ako je ta zemlja daleko platit ćete i veliki troškove poštarine, koji su nekada veći od cijene proizvoda.

PDV i carina

Ako kupujete izvan EU, računajte da iznad određenog iznosa placate PDV i carinu, a ako carina otkrije krivotvorinu, platit ćete i troškove uništavanja te robe, a mogu vam se javiti i odvjetnici firme čija je roba krivotvorena – Carinski postupak u poštanskom prometu
Europski potrošački centar

ECC – ako imate problema sa trgovcem iz neke Zemlje članice EU obratite se našem ECC-u.

ČISTAČICA APARTMANA I BUDUĆA DOKTORICA OTKRILA SVE! ‘Ma kakvih 20 eura po satu. Ovoliko plaćaju škrti vlasnici vila, a još očekuju da im i bazen očistite’

Kome prijaviti

Sve nepravilnosti i prijevare možete prijaviti Državnom inspektoratu RH – DIRH, Šubićeva 29, Zagreb ili online – [email protected].

Jednaki tretman

Sve kupljeno na akcijskoj prodaji Crnog petka ima isti tretman u slučaju materijalnog nedostatka i jamstva, kao i roba kupljena u redovitoj prodaji – ako se nešto pokvari i dobivate zamjenski proizvod ne plaćate razliku akcijske cijene i morate dobiti proizvod jednake kvalitete.

Za kraj, iz Udruge potrošača poručuju svima da razmisle je li vam doista nešto treba ili vas je samo ponijela euforija Crnog petka.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.