Foto: Pixabay

NAJVEĆA PRIJEVARA S KRIPTOVALUTAMA DO SADA: Braća nestala s 3.6 milijardi dolara!

Autor: L.B.

Dvojica braće iz Južnoafričke Republike nestala su s 3.6 milijardi dolara vrijednosti u kriptovaluti bitcoin. Sumnja se da su do tog novca došli prijevarom preko svoje firme za ulaganje u kriptovalute, piše Bloomberg.

Ulagači su angažirali odvjetničku tvrtku iz Cape Towna, iz koje tvrde kako ne mogu locirati braću te da je slučaj već prijavljen Orlovima, elitnoj jedinici nacionalne policije. Također, upozorene su i kripto burze širom svijeta za slučaj pokušaja konverzije digitalnih kovanica.

Sve više slučajeva prijevara s kriptovalutama

Nakon porasta vrijednosti bitcoina u proteklih godinu dana nestanak oko 69 tisuća bitcoina – vrijednih više od četiri milijarde dolara na njegovom vrhuncu u travnju – predstavljao bi najveći ikada izgubljeni novac u prevari s kriptovalutama.

Ovaj incident bi mogao potaknuti napore regulatora diljem svijeta da uvedu red na tržište uslijed sve više slučajeva prijevara.

Prvi znakovi problema stigli su u travnju, kada je bitcoin bio na rekordnim razinama. Direktor tvrtke Africrypt Ameer Cajee (20), stariji od nestale braće, obavijestio je svoje klijente da je bio žrtva hakiranja. Zatražio je od njih da ne prijavljuju napad odvjetnicima i vlastima kako bi usporio proces povrata nestalog novca.

Prebacili novac, pa nestali

Neki skeptični ulagači nisu mu vjerovali, pa su angažirali vlastite odvjetnike, odnosno firmu Hanekom, dok je odvojena skupina započela proces likvidacije protiv Africrypta.

“Odmah smo posumnjali da tu nešto ne štima, jer je objava Africrypta molila investitore da ne poduzimaju nikakve pravne mjere”, kažu odvjetnici Hanekoma.




“Djelatnici Africrypta izgubili su pristup platformi sedam dana prije navodnog hakerskog napada”, dodaju.

Daljnjim istraživanjem odvjetnici su došli do otkrića da je sav novac iz ulagačke firme Africrypt prebačen s južnoafričkih računa i novčanika (eng. wallet – mjesto u kojem se drže kriptovalute) te da je on prebačen kroz mješavinu različitih drugih kriptovaluta kako bi mu bilo teže ući u trag.

Ne mogu otvoriti službenu istragu

Pozivom na Cajeeov mobitel javljala bi se sekretarica. Cajee i njegov brat Raees (19) otvorili su firmu Africrypt 2019. i u početku su svojim klijentima nudili ogromne povrate novca za ulaganje kod njih – čak i do deset posto. Pozivi i prema Raeesovom mobilnom telefonu završili bi na sekretarici.




Ovo, pak, nije prvi slučaj prevare ovog tipa u Južnoafričkoj Republici. Prošle godine propao je Mirror Trading International, firma koja se bavila trgovanjem kriptovalutama. Tada su nestale oko 23 tisuće kriptovaluta u vrijednosti od oko 1.2 milijarde dolara, što je prozvano najvećom prijevarom 2020. godine u svijetu kriptovaluta.

Slučaj Africrypta češljaju i južnoafričke financijske vlasti, no trenutačno je nemoguće otvoriti službenu istragu jer se kriptovalute u toj zemlji ne smatraju legalnom financijskom imovinom. Policija se također još nije oglasila o ovome.

Problem s kriptovalutama ima i Kina, osobito proteklih tjedana, kada je eskalirala njihova borba protiv tog oblika trgovanja. Naime, kako je proteklih godinu dana vrijednost bitcoina postepeno jačala, Komunistička partija Kine sve više je zabrinuta zbog potencijalnih prijevara, pranja novca i gubitaka od strane ulagača u kriptovalute.

U Južnoafričkoj Republici je u siječnju dnevna vrijednost trgovanja kriptovalutama prvi put premašila 141 milijun dolara, što sugerira značajan apetit ulagača na tržištu, koje regulatorne vlasti uglavnom nisu kontrolirale, zaključuje Bloomberg.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.