foto: ilustracija/Pixabay

NAJUNOSNIJA ZANIMANJA U HRVATSKOJ: Nestajemo, a cijene našeg rada odlaze u nebo

Autor: Dnevno

Hrvatskoj kronično nedostaje majstora, bilo da se radi o zidarima, keramičarima ili pak plinoinstalaterima. Za bilo kakav sitan popravak, ili renovaciju u kućanstvu majstori se sve teže nalaze. Čeka ih se minimalno tjedan dana, a nerijetko i pokoji mjesec pa su stoga ponovno na cijeni, a njihove usluge bliže su onima u zapadnim, europskim državama.

”Dižemo cijene kako bismo odbijali ljude, ali ne ide, trebaju nas, i spremni su platiti koliko god kažemo. Naše se cijene izjednačuju s onima u Njemačkoj ili Austriji, u kojima se po satu plaća od 80 do 100 eura”, otkrio je za Novi list jedan zagrebački plinoinstalater dodajui da je prije tri godine u glavnom hrvatskom gradu bilo skoro 190 registriranih plinoinstalaterskih obrta, a danas ih nema niti 60.

”Kašnjenje je, zbog manjka radnika, zagarantirano, a prekoračenje ugovorenih rokova u većim građevinskim investicijama jako skupo”, poručuje majstor objašnjavajući da se dobrim zanatlijama u našoj zemlji danas itekako isplati raditi i živjeti kod kuće, ali mladi to još ne shvaćaju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.