Foto: Guliver/Ilustracija

Najnoviji podaci Eurostata zabrinjavaju: Hrvatska uz Slovačku bilježi najveći rast cijena

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Stopa inflacije u eurozoni pala je na 4.3 posto u rujnu, što predstavlja najnižu razinu u gotovo dvije godine, prema prvim procjenama Eurostata. Ovaj pad dogodio se nakon što je u kolovozu iznosila 5.2 posto, što znači da su potrošačke cijene porasle najsporije od listopada 2021. godine.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Na mjesečnoj razini, cijene su porasle za 0.3 posto u eurozoni u rujnu, što je upola manji rast u usporedbi s prethodnim mjesecom. Uz to, cijene energije bile su niže za 4.7 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon pada od 3.3 posto u kolovozu.


Svježa hrana poskupjela je za 6.6 posto, što je manji rast u odnosu na kolovoz kada je iznosio 7.8 posto. Rast cijena usluga usporio je s 5.5 na 4.7 posto. Kada se isključe cijene hrane i energije, inflacija u eurozoni u rujnu iznosila je 5.5 posto, što je niža stopa za 0.7 postotnih bodova u odnosu na kolovoz.

Inflacija niža u rujnu

Osim toga, na godišnjoj razini, Hrvatska je zajedno sa Slovačkom zabilježila najveći rast cijena, što je znatno iznad prosjeka. Hrvatska je imala stopu inflacije u rujnu, izračunatu prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HICP), od 7.3 posto, što je znatno manje u odnosu na kolovoz kada je iznosila 8.4 posto.

Hrvat užasnut nakon posjeta turističkom biseru: ‘Pljačku od 30 eura im nikad neću oprostiti’

Ovim padom stope inflacije u rujnu, rast cijena izjednačio se s razinom iz ožujka prošle godine. Na mjesečnoj razini, cijene su pale za 0.7 posto u rujnu, što je prvi pad od kraja prošle godine, nakon rasta od 0.4 posto u kolovozu.

Najbliža Hrvatskoj po rastu cijena na godišnjoj razini, prema HICP-u u rujnu, bila je Slovenija s stopom inflacije od 7.1 posto. Belgija je zabilježila najblaži rast cijena od 0.7 posto, dok su Grčka i Finska imale stope rasta od 2.4 odnosno tri posto. Cijene su pale samo u Nizozemskoj, za 0.3 posto, prema procjenama Eurostata.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.