Foto: Ranko Suvar / CROPIX / Ilustracija

NAJBOLJI PRIMJER KOLIKO SMO SIROMAŠNIJI POSTALI! Pogledajte koliko ste mlijeka, ulja i wc papira mogli kupiti s prosječnom plaćom prije dvije godine

Autor: Ivana Jurišić

Jeste li primijetili kako u posljednje vrijeme možete manje kupiti za svoj novac? Prije godinu dana otišli biste u trgovinu, kupili što vam treba i ne biste toliko gledali jeste li kupili dva ili tri ABC sira, je li mlijeko ono robne marke ili brendirano. Razlika u cijeni većini kupaca tada nije bila toliko važna, kao danas kada su cijene gotovo svih proizvoda išle gore.

Uzmimo za primjer npr. ulje koje smo prije dvije godine mogli kupiti po cijeni od 7,99 kuna. Danas ga plaćamo 18,99 kuna i za razliku od ranijih godina nije nikad na akciji. Rat u Ukrajini i suša govore da bi cijena uskoro mogla otići još i gore pa bi ove zime cijena od 18,99 kuna mogla biti samo lijepa uspomena.

Vladajući će reći, cijene rastu, ali raste i prosječna plaća. I to je istina. Dok je u svibnju 2020. godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za lipanj 2020. iznosila 6.774 kune, dvije godine poslije ona je bila 7.690 kuna. Prešli smo onu čarobnu granicu od 1.000 eura neto i sve smo bliže plaćama u EU, rekli bi vladajući zadovoljno se smješkajući. Pri tome ne smijemo zaboraviti da je medijalna plaća u Hrvatskoj oko 6.300 kuna, što znači da polovica zaposlenih zarađuje manje od te svote. Nažalost, rekordna inflacija koja je u lipnju bila 12,1 posto znači da za svoj novac možemo kupiti manje. Koliko manje, možemo vidjeti na nekim osnovnim potrepštinama koje svatko od nas ima u svom kućanstvu.

Umjesto 260, sad možemo kupiti 192 pakiranja

Prije dvije godine ste za plaću od 6.774 kune mogli kupiti 847 litara ulja, u svibnju ove godine 404 litre, dakle dvostruko manje.

Ulje je možda ekstreman primjerak, jer možda nijedna namirnica u ovih godinu dana nije rasla poput njega. Ali uzmimo kao primjer toaletni papir. Popularnu Zewu smo prije dvije godine plaćali 25,99 kuna, sada je plaćamo 39,99 kuna. To znači da smo 2020. za prosječnu plaću od 6.774 kuna mogli kupiti 260 pakiranja. Ove godine za prosječnu plaću možemo kupiti 192. Iako je Zewa najskuplji toaletni papir na tržištu, uzeli smo je kao primjer jer toaletni papir je jedna od onih stavki kućanskog proračuna gdje se uglavnom ne isplati kupiti jeftiniji proizvod. Skuplji toaletni papir uglavnom traje puno duže i kada na kraju mjeseca vidite koliko ste rola potrošili, sa skupljim ćete biti u plusu.

Kad je riječ o mlijeku, namirnici koju skoro svatko od nas ima u hladnjaku, ni tu situacija nije povoljna za potrošače. Tako smo 2020. za prosječnu plaću mogli kupiti 1.357 litara mlijeka koje smo tada plaćali 4,99 kuna po litri. Danas to isto mlijeko plaćamo 7,39 i za prosječnu plaću možemo kupiti 1.040 litara. Riječ je o mlijeku robnih marki, ne brendiranom.

Mi smo uzeli samo ova tri primjera kako bismo pokazali koliko smo danas siromašniji nego prije dvije godine. Nažalost, za primjer smo mogli uzeti gorivo, automobile, nekretnine, brašno, čokoladu i rezultat bi bio isti. Pitanje je koliko će nam dugo vladajući mazati oči višom prosječnom plaćom.




 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.