Foto: Guliver/(AP Photo/Susan Walsh)

Najbogatiji čovjek na svijetu na razgovoru za posao postavlja dva pitanja: ‘Odmah me zaposlio’

Autor: Dnevno.hr

Samo jedan razgovor može promijeniti nečiji život. Da to nije puka floskula koju koriste psihoterapeuti može posvjedočiti Amerikanka Ann Hiatt. Ona je bila osobna asistentica najbogatijeg čovjeka na svijetu, osnivača Amazona, Jeffa Bezosa u razdoblju od 2002. do 2005. godine.

Danas ona vodi vlastitu konzultantsku tvrtku kojoj su klijenti velike kompanije iz Silicijske doline. Da bi došla do toga, prošla je puno životnih i profesionalnih uspona i padova. Za posao iz snova prošla je ono što mnogi ne bi izdržali. Kroz nekoliko rundi eliminacije u Centru za procjenu, njeno se ime iskristaliziralo na popisu onih koji su dobili priliku razgovarati s Bezosom.

“Bezos je započeo razgovor obećavajući da će mi postaviti samo dva pitanja, i da će prvo od njih biti ‘zabavna’ slagalica”, objasnila je Ann Hiatt za CNBC, objasnivši da je on najprije od nje zatražio da – procijeni broj prozora u Seattleu.

Mogućnosti i potencijali

“Zatim je ustao, uzeo olovku i počeo računati. Bila sam prestravljena na trenutak. Onda sam zastala da se smirim, podsjećajući se da trebam razmisliti što ga je motiviralo da mi postavi takvo pitanje. Želio je vidjeti kako moj um radi, rekla sam sebi. On želi vidjeti kako razbijam kompliciran problem na male korake kojima se može upravljati. Ja to mogu, pomislila sam”, opisala je, a potom i otkrila kako je riješila ovaj zadatak.
Procijenila je da u Seattleu živi oko milijun ljudi. Računala je da svatko od njih ima kuću ili stan, automobil, ured ili ide u školu. To su sve objekti koji imaju prozore. Njena procjena je zasnovana na prosječnom broju prozora po glavi stanovnika. Bezos je za to vrijeme zapisivao njene brojke na ploči.

“Sjećam se da je bio prilično emotivan kada je pisao konačnu procjenu. Zaokružio je broj i rekao: ‘Ovo izgleda prilično točno'”, opisala je njegova bivša asistentica, koja je potom odgovorila i na pitanje koje se često postavlja u razgovorima za posao – koji su joj ciljevi u karijeri?

Novi detalji užasa kroz koji su prošli putnici podmornice Titan: U zadnjim trenucima doživjeli su horor
‘Želim biti kao oni’

“Odgovorila sam da je kompanija Amazon puna strastvenih i ambicioznih ljudi i da me to motivira. Rekla sam mu: ‘Želim biti kao oni i naučiti ono što oni znaju. Oni imaju znanja u područjima koje želim razvijati, tako da je vrijednost iskustva očigledna, iako se udaljava od mog cilja da budem ta koji nekoga uči. Također sam mu objasnila da nemam pojma kako biti asistentica, ali znam kako je važno da stalno budem izvan zone udobnosti. Željela sam astronomski rast na svojoj skali učenja. Bezos me na kraju zaposlio na licu mjesta”, otkrila je.

Nakon tog razgovora, ali i tri godine provedene s Bezosom, shvaća važnost postavljenih pitanja. “Procjenjivao je moj potencijal postavljajući mi pitanja koja su trebala utvrditi imam li dovoljno hrabrosti, snage i motivacije da pratim vlastiti tempo, stalno pomičem svoje granice i napredujem“, zaključila je Ann Hiatt.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.