fbpx
Foto: Davor Pongracic / CROPIX/Ilustracija

NAGRABUSILI HRVATSKI ŠTEDIŠE! Banke još jednom zadale udarac, glavni ekonomist HNB-a upozorio: ‘Kod nas će to doći s odmakom’

Autor: Dnevno.hr

Visoke cijene hrane otjerale su Hrvate u šoping preko granice, a čini se kako bi sada mogli krenuti preko granice i u banke. Razlog su kamate na štednju koje su u Hrvatskoj puno niže nego u drugim zemljama EU. Dok se kod nas na štednju u bankama može uglavnom dobiti 0,02 posto, Europska središnja banka (ESB) navodi da je prosječna kamatna stopa na oročene depozite u eurozoni u studenome 2022. bila 1,26 posto, piše Večernji list.

U posljednjih godinu dana kamate na štednju u eurozoni porasle su za oko jedan postotni poen, iako su kamate na stambene kredite rasle su brže i skočile su oko dva postotna poena.

Tako su u Njemačkoj sada kamate na stambene kredite u prosjeku 3,60, a bile su 1,32 posto. U nama susjednoj Sloveniji su pak kamate skočile sa 1,66 na 3,39. Nakon novih najava ESB-a, očekuje se da će kamate nastaviti svoj rast prema gore.


Kamate na štednju među najnižima u eurozoni

U međuvremenu, u Hrvatskoj su počele rasti kamate na kredite, ali kamate na štednju i dalje stoje i među najnižima su u eurozoni. Erste banka nedavno je prva javno objavila da su povećali kamate na nove stambene kredite na 2,9 do 3,7 posto, no još je nekoliko banaka obavijestilo središnju banku da i oni dižu kamate.

Guverner Vujčić nekoliko je puta rekao da postojeći krediti miruju svima koji imaju fiksne kamatne stope te da je većina dužnika ranijih godina fiksirala svoje kredite. a glavni ekonomist središnje banke Vedran Šošić ističe da je lani najveća potražnja za novim kreditima bila kod korporativnog sektora te su krediti poduzećima porasli za petinu.

“Neke su se tvrtke preventivno zaduživale dok su uvjeti financiranja bili dobri, no na potražnju za kreditima utjecalo je i poskupljenje sirovina i energenata”, rekao je Šošić naglasivši da će s određenim odmakom i kod nas doći do povećanja kamatnih stopa na depozite.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.